BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► A bérek szakmánként 2015 során hogyan változnak? Melyik szakma fizet a legjobban?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A bérek szakmánként 2015 során hogyan változnak? Melyik szakma fizet a legjobban?


Hogyan fognak változni a bérek szakmánként 2015 folyamán? Talán ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés.

Ez köszönhető egyrészt annak, hogy a számtalan szakma létezik, amelyeknek a változásai, társadalmi, gazdasági elismertsége nagyon változó, ami pedig nagymértékben befolyásolja a bennük elérhető jövedelem nagyságát. Másrészt a gazdasági változások, és azok hatásai is nagyon nehezen kiszámíthatók. Meg kell azt is említeni, hogy az egyes szakmákon belül is komoly eltérések mutatkoznak a jövedelmek között. Elég, ha arra gondolunk, hogy ugyanazért a munkáért messze nem ugyanakkora jövedelmet kap egy kezdő dolgozó, mint egy olyan rutinos szakember, aki 30-40 éve a szakmában van. Nézzük meg ezek után, hogy legalább nagy vonalakban, hogy a bérek szakmánként 2015 –ben hogyan is fognak alakulni.

Arra számíthatunk, hogy az átlagbérek országosan emelkedni fognak, ugyanis az a tapasztalat, hogy minden évben emelkedik. Az átlagbér 2014 közepén mér elérte a bruttó 235.200 Ft-ot. Ez így nem is hangzik rosszul, de ez a szép szám a nagyon magas bérek figyelembe vételével jött ki. A dolgozók többsége nagyon messze van ettől az átlagbértől. A munkaadók jellemzően arra törekszenek, hogy a béreket minél alacsonyabb szinten tartsák, amely érthető is az ő szemszögükből. Elég, ha a munkabéreket érintő magas elvonásokra gondolunk. Ezen törekvésük ellenére azért a munkakörök, illetve szakmák döntő hányadában megfigyelhető egy lassú, de folyamatos bérnövekedés.2015-ben az elismert szakmák között lesznek a mérnöki végzettséget igénylő munkakörök, amelyeknél is kiemelten keresnek majd a gépészmérnökök, a mechatronikai mérnökék, és a villamosmérnökök. Esetükben a kezdő mérnöki fizetések elérik a bruttó 280-350 ezer Ft-ot. Természetesen a többi mérnöki szakma képviselői sem kell, hogy panaszkodjanak majd 2015-ben. Bár az is igaz, hogy azért itt is komoly különbségek jelentkezhetnek az egyes mérnöki fizetések között szakmánként. Még ennél is magasabb kezdő fizetésre számíthatnak a gazdasági végzettségű szakemberek, akiknél egyes esetekben a kezdő bruttó fizetés meghaladja a bruttó 350.000 Ft-ot is. Ennél kevesebbet kapnak a jogászok, és az orvosok. Esetükben várhatóan 2015-ben sem haladja meg a kezdő fizetés a havi bruttó 250 ezer Ft-ot.

A közszférában dolgozók nagy javulásra nem számíthatnak 2015-ben sem, kivéve ez alól a pedagógusokat, akiknek 2015-ben is meglesz a 10 %-os béremelés. A jól keresők között lesznek az autó iparban, a kommunikáció, és informatika területén dolgozók, a gyógyszergyártás területén, és a dohányiparban dolgozók is. Továbbra is a rosszul fizetett szakmák között találjuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális területen dolgozókat is. Ezeken a területeken nem ritka, hogy a bruttó jövedelem nem haladja meg a havi bruttó 120 ezer Ft-ot sem.Természetesen az összes szakmát felsorolni nem tudjuk, de egy biztos, hogy a jövedelmek nagysága 2015-ben is első sorban a munkaadók bérpolitikájától, a gazdaság helyzetétől, az elvonások nagyságától (adó, tb,stb.), fognak függeni. A vezetői, és beosztotti munkabérek közötti hatalmas különbségek várhatóan 2015-ben is meg fognak maradni. Mégis arra számíthatunk nagy általánosságban, hogy 2015-ben folytatódik a bérek lassú emelkedése.  

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***