BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► A béremelés 2015-ben mekkora lesz? Ki jár majd jól?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A béremelés 2015-ben mekkora lesz? Ki jár majd jól?


Miért fontos kérdés, hogy lesz-e béremelés 2015 –ben? A kérdésre nagy valószínűséggel mindenki tudja a választ.

Azért fontos a béremelés, mert senkinek nem mindegy, hogy mekkora fizetést visz haza. Aki keveset visz haza, az azt szeretné, ha a kevés végre sok lenne, aki sokat, az pedig még többet akar, mint amennyit eddig kapott, mert a pénzből sosem elég. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennünk, hogy az évenkénti béremelés azért is fontos, mert a fogyasztói árak is minden évben emelkednek. Ez azt jelenti, hogy már ahhoz is béremelés kell, hogy az életszínvonalunkat legalább szinten tartsuk. Várható-e béremelés 2015 folyamán? Nézzük meg, hogy mit tudunk.Bár úgy tűnik, hogy a gazdaság teljesítménye gyorsan emelkedik, mégis nagy annak a valószínűsége, hogy a munkabérek változása nem lesz hasonlóan dinamikus, aminek az, az oka, hogy a munkáltatók óvatosak. Egyrészt tartanak attól, hogy a GDP növekedés nem az egészséges gazdasági környezetnek köszönhető, hanem az állami megrendelések növekedése miatt, másrészt hiányzik a kiszámíthatóság, amely lehetővé tenné, a termelés, illetve a működés hosszú távú kiszámíthatóságát.

Mindezek ellenére szinte biztos, hogy 2015-ben is emelkedni fog a minimálbér, és a garantált bérminimum, illetve várható a közmunkabér emelkedése is, ha nem is többel, mint a 2015-re várható infláció mértékével. Szinte biztos, hogy nem fog emelkedni a munkabér a közszférában, kivéve a pedagógusokat. Esetükben a beígért 10-os emelés biztosan meglesz. Túl sok jóra a közalkalmazottak sem számíthatnak, akiknek pedig meglepően alacsony a fizetésük. Az egészségügy területén sem lehet érdemei emelésre számítani, bár ez feltétlenül függ az egészségügyi dolgozók lépéseitől is.A versenyszférában alkalmazott dolgozók 2015. évi béremelése feltétlenül függ az adott vállalat, illetve gazdasági társaság eredményeitől, illetve az alkalmazott bérpolitikától is. Lesznek olyan munkáltatók, amelyek emelni fogják a béreket, és lesznek olyanok, amelyek nem, illetve lesznek olyanok is, amelyek megszabadulnak a dolgozóiktól. Nem kizárt, hogy 2015-re is igaz lesz az a tapasztalat, amely arra biztat, hogy váltsunk munkahelyet, ha nagyobb béremelkedést szeretnénk.    

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***