BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► A bérkalkulátor 2015-ben is hasznos eszköz! Használta már?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A bérkalkulátor 2015-ben is hasznos eszköz! Használta már?


Mennyi adót, járulékot kell fizetni? Milyen kedvezmények érvényesíthetők a fizetésben? Ezekre, és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ a bérkalkulátor 2015 folyamán is.

A munkavállalók többsége nincs tisztában azzal, hogy a nettó munkabér megállapítása hogyan is történik. Így, csak hozzávetőlegesen tudja megállapítani egy-egy módosítás hatását a jövedelme nagyságára. Sőt, a legtöbben még azzal sincsenek tisztában, hogy milyen kedvezményekkel élhet, így a munkáltatók nem egy esetben rövidítik meg a dolgozóik juttatásait. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyek a jogaink, illetve lehetőségeink, ugyanis nem ritkán elég sok pénz múlik ezen. Ebben nyújt segítséget a bérkalkulátor 2015 –ben is.Egyelőre biztosnak látszik, hogy 2015-ben még nem lesz bevezetve a kormány által megszellőztetett egy számjegyű adókulcs, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen a magyar gazdaság helyzete azt nem is engedheti meg. Minden évben vannak kisebb-nagyobb változások az adózást illetően, amelyek nagyobb része elsősorban a adófegyelem erősítésével, illetve a visszaélésekkel kapcsolatos jogszabályi változások, és a bérek terheit számszerűen nem érintik. Egyelőre biztosnak tűnik, hogy növekszik a kedvezményes adózás alá eső cafeteria elemek adó- és járulékterhe. Többet a költségvetési tárgyalások befejezése után fogunk megtudni.

A bérkalkulátorok jellemzően naprakész adatokkal dolgoznak. Így tartalmazzák a munkavállalókat, és a munkáltatókat érintő terheket is. A munkavállalóktól kerül levonásra a 16 %-os személyi jövedelemadó, a 7 %-os egészségbiztosítási járulék, a 10 %-os nyugdíjjárulék, és az 1,5 %-os munkaerő-piaci járulék. Ugyanakkor megjelennek a kalkulátorokban az igénybe vehető kedvezmények is, mint például a családi adókedvezmény is. A munkaadókat érintően, megjelenik a kalkulátorban a 27 %-os szociális hozzájárulási adó, és az 1,5 %-os szakképzési hozzájárulás. Továbbá, azok a különféle munkavállalói kedvezmények, amelyeket a munkáltató érvényesíthet, annak érdekében, hogy saját, a munkabérekhez kapcsolódó terhei csökkenjenek. Ilyenek, a 25 év alatti pályakezdők, illetve nem pályakezdők, az 55 év felettiek, stb. alkalmazása esetén felhasználható kedvezmények is.A bérkalkulátorokba, a lehető leggyorsabban beépítik a változásokat, módosításokat, így bátran lehet az ott kapott eredményekre hagyatkozni 2015-ben is. Előnye a pontosságon kívül, hogy gyorsan, és egyszerűen lehet a szükséges adatokhoz hozzájutni. Így bátran ajánlhatjuk, hogy mindenki használja a bérkalkulátorokat 2015-ben is.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***