BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► A betegszabadság 2015-ben változik? Összege és kiszámításának módja
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A betegszabadság 2015-ben változik? Összege és kiszámításának módja


Mit kell tudnunk a betegszabadság 2015 -es alakulásáról? Legalább az alapokkal érdemes tisztában lenni a kellemetlenségek elkerülése végett is.

A statisztikai kimutatások is, és a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy az elmúlt években sokkal kisebb a betegszabadságban eltöltött idő mértéke, ami egyértelműen arra mutat, hogy a dolgozók féltik a munkahelyüket, ezért inkább lábon hordják ki a betegségüket. Ez alaphelyzetben nem egy pozitív folyamat, bár annyi pozitív vonzata mégis van, hogy kisebb mértékű lett a visszaélések száma is, ugyanis voltak idők, amikor nagy számban íratták ki magukat a munkavállalók akkor is, ha nem voltak igazán betegek, és nem akarták a szabadságukat fogyasztani.A gazdaság érdeke is az, hogy a termelés minél intenzívebb legyen, és ezt úgy lehet biztosítani többek között, hogy csökkenteni kell a betegszabadsággal való visszaélések arányát. Várhatóan nem lesz módosítás a betegszabadság 2015. évi szabályaiban, ugyanis ahhoz feltétlenül az szükséges, hogy a magyar gazdaság egy megbízható növekedési pályára álljon. Jelen pillanatban ez úgy tűnik el is kezdődött, de még 1-2 évet várni kell ahhoz, hogy ennek hatására a betegszabadsággal kapcsolatos szabályozások átgondolásra kerülhessenek.

Figyelnünk kell arra, hogy ne keverjük össze a betegszabadságot a táppénzzel. A betegszabadság a betegség első 15 napján vehető igénybe, és a folyósítás a munkahelyet terheli, ezzel szemben a táppénz a betegség 16. napjától jár, és a folyósítás az egészségpénztár terhére történik. A dolgozó egy évben tehát maximum 15 napot használhat fel betegszabadság címén. Arra figyeljünk, hogy nem vehető igénybe betegszabadság üzemi baleset, foglalkoztatási betegség, és végül veszélyeztetett terhesség eseteiben. Amennyiben a dolgozó év közben kezd el dolgozni a munkahelyén, akkor a 15 nap arányos része illeti meg az év hátralévő részére. Betegszabadság igénybevételére jogosult az a szülő is, aki saját otthonában ápolja 12 évesnél fiatalabb gyermekét.A betegszabadság összege 2015-ben várhatóan a távolléti díj 70 %-ának megfelelő összeg lesz. Természetesen a 70 % nem csak az alapbérre vonatkozik, hanem amennyiben a dolgozó bérpótlékra is jogosult, akkor annak a 70 %-ára is vonatkozik. Amennyiben szükséges, akkor éljünk a betegszabadság adta lehetőséggel 2015-ben is, mert az egészsége mindenkinek fontos kell, hogy legyen.    

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***