BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► A cigaretta árak 2015-ben is emelkedni fognak? Hova még?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cigaretta árak 2015-ben is emelkedni fognak? Hova még?


Nem mellékes, hogy milyen irányt vesznek a cigaretta árak 2015 folyamán, ugyanis a jelenlegi magas árak ellenére nem szívnak kevesebbet a magyar emberek.

Inkább más területen próbálnak meg takarékoskodni, de a cigarettáról, amíg csak lehet, nem akarnak lemondani. Nem véletlen, hogy Magyarországon nagyon magas azoknak a betegségeknek a száma, amelyek a dohányzáshoz köthetők, illetve a halálozási okok között is előkelő helyen szerepel. A dohánytermékekből befolyó bevételre ugyanakkor az államnak nagy szüksége van, gondolhatunk itt első sorban a jövedéki adóra. A kormány egyszerre harcol a dohányzás visszaszorításáért, és a dohánytermékek forgalmából befolyó összeg további növeléséért. Mire számíthatunk a cigaretta árak 2015. évi alakulásánál.Az mindenki előtt köztudott, hogy a cigaretta árát talán leginkább befolyásoló tényezője a jövedéki adó, amely 2014-ben a következőképpen alakul. Az adó mértéke cigarettára 12 500 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24 920 forint ezer darabonként, a szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 12 460 forint kilogrammonként. Továbbá az egyéb fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább 12 460 forint kilogrammonként.

Természetesen a jövedéki adó mellett egyéb árnövelő tényezők is befolyásolják a dohánytermékek aktuális árát. Gondoljunk itt a gyártók általi áremelésre első sorban, de meg kell említenünk az infláció hatását is. Mindezek után egyértelmű, hogy alaphelyzetben minden évben kisebb-nagyobb áremelkedésre kell számítani. Amennyiben 2015-re tekintünk, akkor meg kell említenünk az EU pénzügyminisztereinek ama megállapodását, amelyben kötelező érvénnyel előírják, hogy a tagállamokban a dohánytermékek jövedéki adóját meg kell emelni a jelenlegi 57 %-ról, minimum 60 %-ra.Magyarországot szerencsére ez az emelési kötelezettség még nem érinti, ugyanis 7 másik állammal együtt haladékot kapott 2018-ig a rendelet alkalmazására nézve. Ennek ellenére 2015-ben a dohánytermékek árának az emelkedésére kell számítanunk, amelyben nem kis része van a Nemzeti Dohányboltok körül kialakult helyzetnek is, gondoljunk csak az erőteljesen megemelkedett cigaretta csempészetre, amily miatt a dohánygyárak óriási bevételtől estek el, amely árkiesést várhatóan áremeléssel igyekeznek majd többek között kompenzálni. Összefoglalva a fentieket, azt kell látnunk, hogy nem csak 2015-ben, hanem várhatóan az azt követő években is a dohányáruk árának az emelkedésére kell számítanunk. 

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***