BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► A csatornázási díj 2014 -ben hogyan változik? Lesz csökkenés?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A csatornázási díj 2014 -ben hogyan változik? Lesz csökkenés?

 

A csatornázási díj 2014 –es alakulása egyre több embert érint, ugyanis az országban a különféle csatornázási projekteknek köszönhetően egyre kevesebb a fehér folt a térképen.

A csatornázás minden községben, illetve városban kiemelt beruházásként van kezelve, és a cél a teljes lefedettség, azaz, hogy minden magyar ingatlan tulajdonos rá tudjon kötni a csatornahálózatra, és a szennyvízét a környezetébe, illetve a földbe engedje.Természetesen a természet, illetve a környezet védelme is igényli a szennyvíz kezelésének a korszerűsítését. A probléma jellemzően nem is itt van, azaz az emberek többsége elfogadja, hogy a csatornarendszer kiépítése elkerülhetetlen, és hasznos is. A gond inkább azokkal a költségekkel van, amelyeket az ingatlan tulajdonosainak kell vállalnia a kiépítéskor, illetve a későbbiekbe a rendszeres csatornahasználatért. Ezért lesz érdekes a csatornázási díj 2014 –es alakulása. Köztudott, hogy az elmúlt évben elindította a kormány a rezsidíjak elleni harcát, amelynek a célja, hogy hazánkban legyenek a legalacsonyabb közüzemi díjak Európában. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy ezt megengedheti-e magának az ország, illetve azon is, hogy a módszer, ahogyan ezt teszi a kormány nem árt-e többet, mint amennyit használ. A rezsi díjának a csökkentését a kormány több lépcsőben hajtotta, illetve hajtja, még most is végre. A 2013-as esztendőben csökkentésre került második lépcsőben a csatornahasználati díjak is. A csökkentés mértéke 10 %-os volt.

Rossz viszont, hogy 2014-ben nincs betervezve további csatornadíj csökkentés. Idén ugyanis a gáz 6,5 %-os, az áram 5,7 %-os, és a távhő 3,3 %-os csökkentése van előirányozva. A további csökkentés elsősorban a választások eredményétől fog függeni, ugyanis ha új kormány kerül az ország élére, akkor nem biztos, hogy a rezsidíj csökkentés tovább fog folytatódni. Ebből kifolyólag érdemes a jelenlegi árszintben gondolkodni, és ha mégis lesz további csökkenés, akkor az legyen kellemes meglepetés.Arra gondolnunk kell azonban, hogy jó-jó, hogy csökken a rezsi díja, de nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy ennek később megfizethetjük az árát. Ugyanis, ha a például a csatornázási művek a kisebb bevétel következtében nem tudnak fejleszteni, illetve a karbantartásra eleget áldozni, akkor várhatóan egyre több problémával kell szembenéznie a fogyasztónak is. Fontos tehát, hogy több oldalról is vizsgáljuk meg a rezsicsökkentés hatásait. 

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***