BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► A diplomás minimálbér 2015-ben mekkora? Mivel számolhatunk?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A diplomás minimálbér 2015-ben mekkora? Mivel számolhatunk?


Diplomás minimálbér 2015 –ben? Van egyáltalán ilyen? Kérdések, amelyek választ kívánnak. A magyar munkaerő-piac helyzete közismert, ugyanis több százezren saját bőrükön tapasztalták azt meg.

A munkanélküliség még mindig nagyon magas, és ha lehet azt mondani, inkább romlik a helyzet, mint javulna. A felmutatható javulás elsősorban a közmunkaprogramnak köszönhető, de éppen ezért csalóka a kép. A közmunka ugyanis nem a szó hagyományos értelmében vett munkaviszony, azaz azok, akik azon belül dolgoznak, nem kellene, hogy csökkentség a munkanélküliek statisztikai számát. A diplomások helyzete jobb, mint a kevésbé iskolázott munkavállalóké, de még ennek ellenére is nagyon magas közöttük is a munkanélküliek aránya. Beszélhetünk vajon a diplomás minimálbér 2015. évi bevezetéséről? Megnéztük.

Már most az elején meg kell jegyeznünk, hogy olyan, hogy diplomás minimálbér jelenleg nem létezik. Van minimálbér, és garantált bérminimum, és ezzel vége. Ezek jellemzően minden évben emelkednek, kisebb-nagyobb mértékben, de többnyire a várható infláció körüli mértékben. Ez várható 2015-ben is, de egyelőre ezzel kapcsolatban még folynak az egyeztetések a munkaadók, a munkavállalók, és a kormány képviselői között. A 2014-es minimálbér 101.500 Ft, a garantált bérminimum pedig 118.000 Ft. A garantált bérminimum azoknál a munkaköröknél kerül figyelembevételre, amelyeknek az elvégzése szakmunkás, vagy középfokú végzettséget kíván meg.
Az előzőekből kiindulva, ha lenne diplomás minimálbér, annak jóval magasabbnak kellene lennie, mint akár a minimálbér, akár a garantált bérminimum.Sok esetben ezt a munkaadók nem tudnák vállalni, a magas bérterhek miatt. Ezzel szemben a Munka Törvénykönyve azt a nézetet helyezi előtérbe, hogy nem a végzettség alapján kell megállapítani egy munkavállaló fizetését, hanem az alapján, hogy az adott munkakör betöltéséhez milyen végzettség szükséges. Például, hiába megy el kubikusnak egy diplomás személy, nem fogják figyelembe venni a diplomáját, és nem is követelheti annak figyelembe vételét, és így magasabb munkabért sem követelhet. Ugyanannyit fog kapni, mint, az a dolgozó, aki 8 általános végzettséggel végzi ugyanazt a munkát. Magyarán, ha egy munka elvégzése csak alapfokú végzettséget igényel, akkor a bér is ahhoz mérten kerül megállapításra.
A diplomások a tapasztalatok szerint, még mindig nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, ráadásul, ha sikerül elhelyezkedniük, nagyobb az esélyük az átlagnál magasabb jövedelemre is. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a jövedelmek nagymértékben függenek az adott terület jövedelmezőségétől. elismertségétől, és még sok egyéb tényezőtől.Nem kell bizonygatnunk, hogy például a gépészmérnökök, villamosmérnökök, közgazdászok, informatikai mérnökök biztosan magas jövedelemre számíthatnak, míg például egy pedagógus, orvos, szociális munkás nem számíthat magas jövedelemre a diplomája ellenére sem. Mindent összefoglalva azért azt mondhatjuk tehát, hogy diplomás minimálbér nincs ugyan, de ennek ellenére a diplomások jóval nagyobb eséllyel indulnak neki a munkakeresésnek, és jóval nagyobb az esélyük arra is, hogy az átlagnál magasabb jövedelemre tegyenek szert.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***