BloGoLod Főoldal ►► Gépjármű ►► A gépjármű adásvételi szerződés 2015 során hogyan is alakul?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A gépjármű adásvételi szerződés 2015 során hogyan is alakul?


A gépjármű adásvételi szerződés 2015 egyik legtöbbet használt szerződés típusa lesz, ami könnyen kikövetkeztethető abból az adatból, amely szerint több mint

4 millió gépjármű van forgalomban Magyarországon. A gépjármű nagy értéket képvisel, még abban az esetben is, ha használt. A magyar fizetésekhez viszonyítva ugyanis nincsenek olcsó járművek. Egy gépjármű megvásárlása, éppen ezért komoly anyagi terhet ró az emberek többségére. Ebből következik az is, hogy nagy figyelmet kell fordítani az adás-vétel körülményeire, illetve törvényes lebonyolítására. Különöse fontos lesz, hogy a gépjármű adásvételi szerződés 2015 folyamán is pontosan legyenek kitöltve, mert számtalan kellemetlenséget megtakaríthatunk általa.

A gépjármű adásvételi szerződés letölthető az internetről, számtalan helyről, de ha tehetjük, olyan helyről töltsük le, amely hivatalos szervvé, és amelyet rendszeresen frissítenek, mert fontos, hogy olyan mintát töltsünk le, amely a legújabb jogszabályok szerint épül fel, és minden kötelező adatot tartalmaz. Ugyanis előfordulhat, hogy egyes minták már olyan régiek, hogy nem tartalmaznak minden olyan adatot, amely napjainkban már kihagyhatatlan, és amelyek nélkül, az átírást nem lehet megcsináltatni, mert az okmányiroda visszadobja a szerződést. Ilyen, viszonylag új változás, hogy a szerződésben szerepelnie kell a felek állampolgárságának is.Mely adatoknak kell szerepelni feltétlenül a szerződésben? Sorban haladva bemutatjuk. Az első lépés, hogy meg legyen jelölve, hogy a tulajdonjog visszterhesen, vagy ingyenesen cserél gazdát, továbbá, hogy a felek milyen szerepkörben vannak jelen (vevő, eladó). A következő részben kell szerepelnie az autó adatainak. Ezek közül feltétlenül legyen benne, az autó alvázszáma, motorszáma, rendszáma, márkája, típusa, modell, forgalmi engedély száma, gyártási éve, törzskönyv száma, hengerűrtartalom, kilométeróra állása, és végül a színe. Ezek mindegyikének a feltüntetése az adásvételi szerződésben, természetesen nem feltétele az átírásnak, de feltétlenül hasznos, ha rögzítve vannak. Következő fontos rész a személyi adatok. Mind az adósnál, mind a vevőnél szerepeltetni kell a teljes nevet, az anyja leánykori nevét, az állandó lakcímet, a születési helyet, és időt, a személyi igazolvány számát, és az állampolgárságot. természetesen közületi, illetve céges vásárlók esetében más adatokra lesz szükség. Amennyiben cég az eladó, vagy a vevő, akkor mindkét esetben szerelnie kell a szerződésen, a képviselő nevének, a cég névnek, a cégjegyzékszámnak, és a székhelynek.

Az utolsó fontos rész az adásvétellel kapcsolatos adatok. Legyen percre pontosan leírva, hogy mikor kerül átadásra a gépjármű, az új tulajdonosnak, továbbá, hogy mikor kerülnek átadásra a jármű okmányai, és természetesen a vételár számmal, és betűvel leírva. Szintén nem szabad itt kihagyni az eladó, és a vevő nyilatkozatát. Az eladóét, amely arra vonatkozik, hogy a járműnek nincs rejtett hibája, hogy a gépjármű az ő kizárólagos tulajdona, stb. A vevőét, aki kijelenti, hogy a szükséges információkat megkapta, és azokat tudomásul vette. Végül kijelentik, hogy az adásvétellel kapcsolatosan rájuk eső kötelezettségeket vállalják (pl. járműnyilvántartáson való átvezettetés, illetve bejelentési kötelezettség 8 ill. 15 nap).          Ezek után nem marad más, mint a pontos dátumot, és a helyszínt feltűntetni, illetve 2 tanúval aláírattatni a szerződést. A tanuknak a neve, címe, szem. okmány típusa és száma, és végül az aláírásuk kell, hogy szerepeljenek az okmányon.       

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***