BloGoLod Főoldal ►► Gépjármű ►► A gépjármű műszaki vizsga díja 2014/2015-ben emelkedni fog? Nálunk megtudhatja
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A gépjármű műszaki vizsga díja 2014/2015-ben emelkedni fog? Nálunk megtudhatja

 

A gépjármű műszaki vizsga 2014/2015 –ben sokaknak tartogat meglepetést, ugyanis sokáig tartotta magát az a hír, amely biztosra vette, hogy emelkedni fognak a vizsgáztatás költségei.

Sokáig ténylegesen úgy is tűnt, hogy az emelésre a hatóság is rábólint, és sok helyen már az emelt díjak lettek feltüntetve. Szeretnénk azonban jelezni, hogy végül az árak nem emelkedtek, hanem maradtak az eddigi szinten. Ez mindenképpen jó hír, hiszen a gépjármű tulajdonosoknak nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni, hiszen ez egy rendszeres kiadásként jelentkezik, mert a törvény által előírt időközökben kötelező elvinni a gépjárművet műszaki vizsgára.  Fenti bevezetés után nézzük meg, hogy mit kell tudni a gépjármű műszaki vizsga 2014/2015 –ös szabályozásáról?Tudni kell a műszaki vizsgáról, hogy 2010 óta, azzal egy időben történik a zöldkártya meghosszabbítása, azaz, a környezetvédelmi felülvizsgálat is. Csak addig lehet a gépjárművel részt venni a forgalomban, amíg a forgalmi engedélyben bejegyzett műszaki érvényesség idő le nem telik. A műszaki vizsgáztatást csak a Nemzeti Közúti Hatóság engedélyével rendelkező vizsgáló állomáson lehet elvégeztetni. Amennyiben megfelelt a gépjármű a vizsgán, akkor kiadásra kerül erről a tényről, egy megfelelt minősítésű „Műszaki adatlap”. A műszaki érvényessége új autók esetében 4 év, 4 évnél idősebb autók esetében 2 év.

A műszaki vizsgához a gépjárművön kívül legyen nálunk az autó forgalmi engedélye, a személyi igazolványunk, a lakcímkártyánk, és az érvényes kötelező felelősségbiztosítás kötvénye, vagy a legutolsó befizetést igazoló szelvény. Lehetőség van arra, hogy a műszaki vizsgáztatást a lejárat előtt 30 nappal elvégeztessük, de az új műszakinak az érvényességénél mégis az eredeti dátumot veszik figyelembe, és nem a tulajdonképpeni vizsga időpontját, így nem lesz rövidebb az érvényessége. Most pedig nézzük meg, milyen költségekkel kell szembenéznünk a műszaki vizsga díjazásánál.Segédmotoros kerékpár vizsga díja 3.090 Ft, motorkerékpáré 4.360 Ft, M1 kategóriájú gépjármű (személygépkocsi) esetében 16.290 Ft, amennyiben rendelkezik érvényes zöldkártyával, akkor csak 10.490 Ft, N1 kategóriájú gépjármű esetében 17.090 Ft, illetve 11.290 Ft, N2 és N3 kategóriájú gépjárműveknél 24.950 Ft, illetve 14.590 Ft. Továbbá mezőgazdasági vontató, lassú jármű, ezek pótkocsijai esetében 7 760 Ft. Ezek az árak hatósági árak, és a vizsgáztató állomásoknak nem kötelező ezeket használni, ezért előfordulhatnak ettől eltérő árak is.


Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***