BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► A minimálbér 2017/2018-ban jelentősen emelkedni fog?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A minimálbér 2017/2018-ban jelentősen emelkedni fog?


A minimálbér 2017/2018 során jelentős emelkedésen fog átmenni, vagy csak maximum infláció követő lesz? Ha a kormány ténylegesen csökkenti a közterheket, a bérek jelentős mértékben megnövekedhetnek.
A MASZSZ, a Liga, a SZEF és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közös előterjesztésről állapodott meg, ami a javaslatok szerint akár 10%-os minimálbér emeléssel és szakmai bérminimum növekedéssel jár. A javaslat két lépcsőben emelné a minimálbért és 16 százalékkal a szakmai bérminimumot. Ez a legkisebb bér esetén 2017-ben 10,5 százalékkal, 2018-ban pedig 12 százalékra növelné az alsó limitet, azzal a céllal, hogy 2018-ra a létminimum összege érje el a 88 ezer forintos összeget. Tehát a minimálbér 2018-as és 2017-es emelése garantáltnak tűnik.

Nincs minden rendben a szakszervezeti megállapodások között, mert míg a Liga és az SZMOSZ 8 és 13 százalékos bárminimumot akar, addig a többiek jelentősebb emeléssel számolnak. A konkrét célok viszont még sokat változhatnak a belengetett járulékcsökkentés miatt, ami jelentős módon befolyásolja majd a 2017-es büdzsé számait.

A vállalkozók is kivárnak?

A minimálbér 2017/2018-ban vállalkozói oldalról a kormány járulékcsökkentési javaslataitól függ. Ha nem lesz jelentős járulékcsökkentés, akkor a munkáltatók ugyanúgy fogják kiszámolni jövőbeli kiadásaikat mint ahogy ezt eddig tették, és a bérek emelkedése ennek függvényében fog megtörténni. Természetesen minden a kormánytól függ. Ha egy átlátható járulékcsökkentési tervet mutat be, akkor a vállalkozók is ennek tudatában fognak béreket emelni. Ehhez persze értékelhető nagyságú járulékcsökkentésre lesz szükség.A kormány jelentős elbocsájtásokat tervez a közszféra területén. Egyes adatok szerint ez elérheti a 400 ezer főt. Ha ez a munkavállalói tömeg megjelenik a piacon, az akár azzal is járhat, hogy a jelentős béremelések elmaradnak. A minimálbér összege 2017, 2018-ban sok mindentől függ, így még egy jelentősebb emelkedés is beleférhet.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***