BloGoLod Főoldal ►► Nyugdíj ►► A nyugdíjcsökkentés 2015 során valós veszély? Utánajártunk
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A nyugdíjcsökkentés 2015 során valós veszély? Utánajártunk


Lesz-e nyugdíjcsökkentés 2015 –ben? Az a kérdés nem új keletű, ugyanis az elmúlt években folyamatosan felmerült újra és újra.

Nem is véletlenül, ugyanis a nyugdíjak finanszírozása, már hosszú ideje okoz fejtörést a mindenkori kormánynak. Köztudott, hogy egyre nő a nyugdíjasok száma hazánkban, ami évről évre tovább nehezíti a központi költségvetés helyzetét. Napjainkban már annyira instabillá vált a nyugdíjrendszer finanszírozhatósága, hogy lépések megtételére volt szükség. Ekkor lépett életbe a nyugdíjreform, amely jelenleg is folyik, és várhatóan még évekig fog folytatódni, ugyanis ez egy nagyon hosszú folyamat. A nyugdíjreform két legdrasztikusabb eleme, az öregségi nyugdíjkorhatár felemelése volt 65 életévre, illetve az öregségi nyugdíjon kívüli nyugdíjak megszűntetése, illetve átalakítása ellátássá, vagy járadékká. Nyilvánvaló azonban, hogy további lépések várhatók, ezért nem meglepő a kérdés, hogy várható-e nyugdíjcsökkentés 2015 folyamán.Azt előre kell vetítenünk, hogy direkt nyugdíjcsökkentésre nem kell számítani, azaz nem várható olyan bejelentés, hogy mondjuk 10 %-kal csökkenti a kormány a nyugdíjakat. Sőt törvénybe van foglalva, hogy a kormány minden évben emeli a nyugdíjakat legalább a várható infláció mértékével megegyező mértékben. Ellenben vannak egyéb módszerek, amelyek bevezetése esetén mégis változhat a nyugdíjak nagysága, illetve a változhat annak az éves keretnek a nagysága, amelyet a nyugdíjak finanszírozására kell fordítani. Melyek ezek a lehetőségek?

  1. a nyugdíjak befagyasztása,
  2. a nyugdíjak felbruttósítása, és azzal együtt a megadóztatása
  3. a nyugdíjasok számának a csökkentése, a nyugdíjkorhatár további emelésével (70 év),
  4. a nyugdíjba vonulás lehetőségének további szigorítása, amely a nyugdíjasok számának további csökkenéséhez vezethetne
  5. járulékfizetési kötelezettség kiszabása a nyugdíjakra.

Természetesen a felsorolás nem teljes, azaz további módszerek is lehetnek, amelyekkel a nyugdíjtömeg nagyságát csökkenteni lehet. Mi várható 2015-ben? Tervez-e a kormány a nyugdíjakat érintő változásokat? Annyit biztosan tudhatunk, hogy 2015. január 01-től nőni fognak a nyugdíjak, a törvényben meghatározottak szerint, ami azt jelenti, hogy az inflációs várakozásoktól függően 2,5 vagy 2,9 % emelés várható. Biztosat novemberben a központi költségvetés elfogadása után tudhatunk meg.  

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***