BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Adóbevallás 2016 - mi változik, mire figyeljünk?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adóbevallás 2016 - mi változik, mire figyeljünk?


A magánszemélyek adóbevallása 2016-tól változik, mikor már az adóhatóság készítheti el nekünk. Természetesen ennek követelményei vannak.

Az adóbevallás 2016-ban úgy változik, hogy lehetőségünk lesz rá arra,hogy azt a NAV készítse el számunkra. Ennek feltétele, hogy a jövedelem egy helyről jöjjön és az adózó ne vegyen igénybe adókedvezményt. A kedvezmény csak magánszemélyek esetében vehető igénybe, mezőgazdasági őstermelőkre és vállalkozókra ez nem vonatkozik. Ez a két csoport a jövőben is az eddig megszokott módon készítheti el adóbevallását.Az adóbevallás elkészítése a tervek szerint teljesen automatikus lesz. Az adózónak nincs más dolga, mint hogy jóváhagyja az adóhatóság számításait. A bevallás tervezetet a NAV mindenki számára elküldi. Az adóbevallás így 2016-ban másfél millió adózó számára könnyíti meg a bevallást.

Adózás szempontjából a vállalkozásokat a NAV kategóriákba fogja sorolni, annak függvényében, hogy megbízhatóak, vagy kockázatos adózók. Az adóhatóság a törvényben meghatározott szempontok alapján fogja minősíteni a cégeket. Nézik, hogy a cég adószáma az elmúlt 5 évben fel volt-e függesztve és adókülönbözete három százaléknál nagyobb volt-e. A jó adózók kedvezményeket kapnak, ilyen az, hogy rövidebb lesz az áfa visszaigénylés.Változott a pálinkafőzés adózási rendje is. Szabadon lehet otthon pálinkát főzni, de minden liter után adózni kell. A pálinkafőzőknek úgynevezett párlatadójegyet kell majd venniük, ára 700ft lesz. A minimum jegyek száma 5, a maximum 86 lehet. A pálinkafőzést a helyi önkormányzat fogja ellenőrizni.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***