BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Adóelőleg nyilatkozat 2016 kitöltése, nyomtatványok elérhetőségei
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adóelőleg nyilatkozat 2016 kitöltése, nyomtatványok elérhetőségei


Ne feledkezzünk el az adóelőleg nyilatkozat 2016. évi megtételéről, mert nem mindegy, hogy mennyi pénz marad a zsebünkben. Nem titok senki előtt, hogy a lakosság nagy része nagyon nehéz körülmények között találta magát a 2008-as gazdasági válság kirobbanása után.

Sajnos a hatása még jelenleg is erőteljesen érezhető. Nem csak a lakosság esetében, hanem a gazdaság szereplőinél is, és nem utolsó sorban az ország teljesítőképességénél is. Bár elkezdődött egy lassú javulás, de ma már egyértelmű, hogy még nagyon sokat kell ahhoz várni, hogy az ország egészére nézve elérkezzünk egy hosszan tartó életszínvonal emelkedéshez. Addig is az adóelőleg fontos bevételi forrás marad sok embernek. Mit kell tudnunk az adóelőleg nyilatkozat 2016. évi kitöltéséről, benyújtásáról? Nézzük meg.A legfontosabb dolog, amire oda
kell figyelnünk 2016-ban is, hogy időben adjuk le az adóelőleg nyilatkozatot, ahhoz, hogy már az első havi fizetés számfejtésénél figyelembe tudja venni a munkáltató a kedvezmény igénybevételét. Ez azt jelenti, hogy januárban már a bérszámfejtés előtt le kell adnunk azt. Másik fontos dolog, hogy nem a NAV –nak kell leadni a nyilatkozatot, hanem a munkáltatónak. Tehát nagyon figyeljünk oda a határidőre, és hogy kinek adjuk le a nyilatkozatot, illetve a pontos kitöltésre is.
Az adóelőleg nyilatkozat leadása után csak annyi kötelességünk marad, hogy amennyiben év közben változás áll be a nyilatkozat tartalmát illetően, akkor új nyilatkozatot tegyünk, illetve amennyiben valamilyen okból a jogosultságunk megszűnik, akkor vonjuk vissza a leadott nyilatkozatot. Arra figyeljünk, hogy a nyilatkozat két példányba készüljön el, amelyikből az első a munkáltatónál, a második a munkavállalónál marad. Szintén fontos, hogy a feleknek a saját példányukat legalább 5 évig kötelező megőrizni.A következő adóelőleg nyilatkozatokat lehet tenni 2016-ban:

-    családi kedvezményhez (adó- és járulék kedvezmény).
-    személyi kedvezményhez.
-    figyelembe vehető költségekhez,
-    külföldi illetőségű magánszemély részére, adókedvezmény érvényesítéséhez.

A nyilatkozatok helyes, illetve szabályos megtételéhez, nyilatkozat-mintát a NAV honlapján lehet találni, és onnan le is lehet tölteni.             

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***