BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Adótörvények 2017-es változásai - adócsökkentés jön?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adótörvények 2017-es változásai - adócsökkentés jön?


A 2016-os államháztartási hiány a kormány tervei helyett, jóval kedvezőbb, a GDP 0,9 százaléka lehet. Milyen mozgásteret adnak ezek a pozitív mutatók?
A jövő évre tervezett, 2017-es költségvetést a kormány már elfogadta, de a költségvetési plusz miatt  - 500-700 milliárd forint, jelentős adócsökkentés is elképzelhető lesz. 2016-ban az egyéves gördülő hiány a GDP 1 százaléka, aminek köszönhetően a költségvetés stabil alapokat mutat. Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor a hiány a GDP 0,9 százalékára csökkenne, ami több évtizedes mélypont.

Az adótörvények 2017-es megváltoztatásához és az az azt követő adócsökkentéshez tehát jelenleg 500-700 milliárd forintos többletkiadás a fedezet. Ennek az összegnek a felhasználásával megszüntethetnék az ágazati adókat, de kiváló eszköz lenne a társadalombiztosítási járulék / szociális hozzájárulási adó / drasztikus mérséklésére is.A járulékok csökkentése
is napirenden van, de ebben a szegmensben nem várható jelentős változás. A kormány szerint erre időt kell szánni, egyeztetni kell a szereplőkkel és csak úgy lehet dönteni. A járulékok csökkentése a 2018-as választások előtt érhet révbe, a kormány mindent meg fog tenni, hogy újra hatalmon maradjon.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***