BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Adózás 2016 változásai, rendje és törvényei
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adózás 2016 változásai, rendje és törvényei

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága számos módosítást eszközölt az adózás 2016 rendszerében. Változott a szeszfőzdék, a munkavállalói résztulajdonosi programja és az önkormányzatok adó előlegnyújtási lehetőségeire vonatkozó szabályai.A módosítások lazítanának a megbízhatói adósok minősítési feltételein - nagyobb vállalkozásokat érintené - ahol nagyobb az adminisztrációs hibák lehetősége. A szeszfőzdéknek elkülönített letéti számlát kellene nyitniuk a bérfőzéshez kapcsolódó adó megfizetésével kapcsolatban. Előnye, hogy elkülöníthető lenne a szeszfőzde adóalanyként befizetett összegeitől. Az adózás 2016-os szabályozásai közt elfogadásra került egy olyan változtatás is, mikor ajándékozási illeték alól mentesítik azon ügyleteket, amiben a munkavállaló résztulajdonosi program keretében szerez üzletrészt, tagi részesedést vagy értékpapírt.

A 2016-os adózások változásaiba számos új szabály került be az illetéktörvényből is, ami megmutatja, hogy lakásvásárláskor mikor nem kell megfizetni az illetéket. Ilyen helyzet az is, mikor valaki megvásárol egy ingatlant, majd azt bérbe adja a korábbi tulajdonosnak. A bérleti időnek minimum 5 évre kell szólnia és az éves bérleti díj nem haladhatja meg a vételár 7%-át. A szerződésben azt is rögzíteni kell, hogy az új bérlő 5 éven belül visszavásárolhatja az általa bérbe vett ingatlant, 5%-al magasabb áron mint amennyit fizetett érte.Egy új módosítás tisztázza
a belföldön vagy külföldön fizetett úthasználati díjat, aminek 7,5%-át levonhatjuk az iparűzési adóból. Az adózás 2016-os változásai bővülnek az önkormányzatok adóelőleg nyújtási lehetőségeivel is. Adókedvezményt állapíthatnak meg az alapkutatás, alkalmazott kutatás és a kísérleti fejlesztések költségeinek 10%-nak megfelelő összegben.

Változik az adóhatósági becslés szabályai is. A javaslat szerint az adóhatóságnak kell bizonyítania, a becslés alkalmazásának feltételei megállnak és azt, hogy a becslés alapjának számító adatok, tények megfelelőek az adó alapjának megbecslésére. A törvényjavaslat azt is tartalmazza, hogy a közérdekű bejelentésből származó bizonyítékokkal nem alátámasztott adatok esetében adóbecslés nem alkalmazható.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***