BloGoLod Főoldal ►► Közszolgáltatások ►► Albérlet közjegyzői okirat - bérleti szerződés közjegyzővel
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Albérlet közjegyzői okirat - bérleti szerződés közjegyzővel


A lakások albérletbe való kiadása során sokszor lenne szükség az a albérlet közjegyzői okiratba való foglalására. Érthetetlen, hogy sokan miért választják a bizonytalan bérleti szerződést.

Számos történet kering arról az interneten, hogy sok tulajdonos hogyan járt pórul, mivel a bérlője hosszú hónapokon keresztül nem fizette a szerződésben lefektetett összegeket. Lelakta a lakást, olyanok költöztek be még pluszba a lakásba akikről ő nem is tudott és több hónapnyi közös költséggel és rezsi pénzzel tartozik. Sokan nem tanulnak a hibáikból és továbbra is közjegyzői okirat nélkül adják ki lakásukat.Pedig a bérleti szerződés közjegyző által való elkészítése a lakást kiadót védi a hosszú bírósági pereskedéstől

Az albérlet esetében kötendő közjegyzői okirat - kiköltözési nyilatkozat -  közvetlenül végrehajtható ami azt jelenti, hogy ha a benne foglalt kötelezettségeknek a kötelezett fél nem felel meg, akkor pereskedés nélkül végrehajtható. Az okiratot a közjegyző végrehajtási záradékkal látja el, így a végrehajtó peres eljárás nélkül végrehajthatja a kiköltöztetést. Tehát ha a bérbeadó megindítja a végrehajtást, akkor végrehajtó akár rendőrségi segítséggel kiköltözteti a jogosulatlanul ott lakót.

Kiköltözési nyilatkozat egy egyoldalú nyilatkozat, amelyben az ügyfél arra vállal kötelezettséget, hogy ha a bérleti szerződés bármilyen oknál fogva megszűnik, akkor abból kiköltözik és a bérleményt jogos tulajdonosának visszaadja. A kiköltözési nyilatkozaton túl a feleknek bérleti szerződést is kötniük kell. A kiköltözési nyilatkozatot a bérleti szerződés megkötése után, a közjegyző előtt írja alá a bérlő és a tulajdonos.Szükséges dokumentumok az albérlet közjegyzői okirattal való ellenjegyzésére:

- nyilatkozó személyi igazolványa, útlevele, adókártyája, vezetői engedélye ha van
- cég esetén adószám, vagy cégjegyzékszám
- eredeti magánokirat bemutatása - bérleti szerződés

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***