BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Apaszabadság 2013 - a 2014-es időszak további változásokkal járhat
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apaszabadság 2013 - a 2014-es időszak további változásokkal járhat

 

Mára már valószínűleg mindenki előtt ismert dolog, hogy megváltozott a Munka Törvénykönyve így az apaszabadság 2013-as szabályozása is.
Az új szabályozás 2012. július 01-től lépett érvényben. A benne megfogalmazott változások köre nagyon széles, és sok területet érintően történtek aktualizálások, változtatások, illetve kiegészítések. Mivel a munka egy olyan területe az emberi életnek, amelyben lényegében valamilyen fokon mindenki érintve van, nem árt tisztában lenni a dolgozó, illetve a munkáltató jogaival, és kötelezettségeivel.

A törvény nem ismeretének következtében sok igazságtalanság, jogtalanság történik naponként Magyarországon. Érdemes venni a fáradtságot és átolvasni a törvény egész szövegét. Azokat a paragrafusokat pedig, amelyek folyamatosan érintik az embert, érdemes kijegyzetelni, vagy a törvény szövegét más módon a kezünk ügyében tartani, hogy szükség esetén azonnal fel tudjuk használni. Ebben az esetben is igaz az, hogy a törvény nem ismeretéből adódó kárunkat utólag nehéz helyrehozni, sőt gyakran egyáltalán nincs is rá esély.

Most pedig nézzük meg, hogyan is rendelkezik a Munka Törvénykönyve az úgynevezett apaszabadsággal kapcsolatban. Előzetesen annyit el kell mondani, hogy az új rendelkezésekre jellemző, hogy az apa személyét, illetve az apasággal járó jogait közelítik a nők, vagy anyák jogaihoz - ez a tendencia 2014-re még hangsúlyosabb lehet. Régebben lényegében szinte minden segély, támogatás, ellátás az anya személyéhez kötődött, azaz csak ő vehette igénybe. Az új MT már több lehetőséget ad az apának is arra, hogy éljen olyan jogokkal, és lehetőségekkel, amelyekkel eddig csak az anya élhetett. Egyik ilyen lehetőség a gyermekek után igénybe vehető pótszabadság. Alaphelyzetben 1 gyermek után 2 nap, két gyermek után négy nap, és három vagy több gyermek után 7 nap pótszabadságot vehet igénybe a kismama.Az új MT az apa személyének is biztosítja a pótszabadság igénybe vételét, de azzal a különbséggel, hogy az apa standard esetben 5 nap pótszabadságot használhat fel. A kivétel időpontjáról az apa dönt, és nem a munkaadó. Annyi megkötés van ezzel kapcsolatban, hogy a szülést követő két hónapon belül ki kell vennie az apának a pótszabadságot, amennyiben élni kíván vele. Hozzá kell tenni, hogy ikergyermek születése esetén az apának is 7 nap pótszabadság jár. Az apót a pótszabadság ideje alatt távolléti díj illeti meg. A pótszabadság kivételének szándékát előre jelezni köteles az apa a munkáltatója felé, illetve a gyermek születését is köteles igazolni a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával.

 


Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***