BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► Áramdíj csökkentés - mértéke mekkora lesz 2014-ben? Tudja meg most
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Áramdíj csökkentés - mértéke mekkora lesz 2014-ben? Tudja meg most

 

Lesz áramdíj csökkenés 2014 második felében? A kormány előre láthatóan folytatni szándékszik a rezsidíjak elleni harcot, bár ez mindenképpen függ az áprilisi választások eredményétől is.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a választások eredményétől függetlenül igény van a rezsiterhek további csökkentésére, ugyanis nem ok nélkül olyan magas nem,- vagy későn fizetők aránya. Az igényre válaszolnia kell a leendő kormánynak, alakuljon az bármelyik párt színeiben is.Nem lehet az embereket magukra hagyni, ugyanis a problémás esetek többsége, nem a fizetési fegyelemmel függ össze, hanem az emberek elszegényedésével. Természetesen az már koránt sem biztos, hogy a leendő kormánynak a megkezdett úton kell tovább mennie, ugyanis a helyzet megoldására más válaszok is adhatók. Az áramdíj csökkenés 2014 egyik lépése a rezsidíjak elleni harcban, és nagy valószínűséggel nem fogja az elkezdett küzdelmet lezárni, hanem csak egy pont lesz a megkezdett úton. Mi is az, amit már most tudhatunk a 2014-ben tervezett lépésekről, amelyek az áram díját érinteni fogják?

Az első lépés, amely a 2014-es rezsicsökkentés része lesz, és amely az áram díját fogja érinteni, 2014 szeptemberében lesz várható. Hasonlóan az eddigi gyakorlathoz, a kormány szeptembertől egy megadott mértékű árcsökkentést kíván végrehajtani, amelynek a nagysága előre láthatóan 5,7 %-os lesz. Az továbbra is kérdéses, hogy az eddigi, illetve a 2014-ben esedékes rezsicsökkentések mennyire érezhetők a fogyasztóknál? A tapasztalat azt látszik bizonyítani, hogy nem nagyon érezhető az árcsökkenés, aminek lehet oka, az áram időközbeni drágulásai is, amely így ellensúlyozta a rezsicsökkentés hatását. Mit lehet itt még tenni?Természetesen nem kizárt, hogy tovább fog folytatódni az elkezdett folyamat, és lesznek a jövőben is további áramdíj csökkentések. Az természetesen kérdés, hogy a kiesett bevétel mellett az áramszolgáltatók tudják-e megfelelően bővíteni, illetve karbantartani az elektromos hálózatot, és nem megy-e a szolgáltatások minőségére a folyamatos díjcsökkentés? Még egy újabb lépés van a tervező asztalon, az áram díjának csökkentése érdekében. Ez a lépés az alapdíj csökkentése, illetve teljes megszüntetése lehet, amennyiben a kormány elfogadja a javaslatot. Az a lépés olyan erőteljes megtakarítást nem fog magával hozni az áram esetében, ugyanis várhatóan évi 2-3.000 Ft megtakarítást eredményezhet, amely komoly segítséget nem fog jelenteni a lakosságnak.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***