BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► Autópálya matrica árak 2014-ben Magyarország területén - heti, éves időtartamra
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autópálya matrica árak 2014-ben Magyarország területén - heti, éves időtartamra

 

Az autópálya matrica árak 2014-ben várhatóan nem fognak változni a jelenlegi, azaz 2013-as árakhoz képest.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy az úthasználattal kapcsolatosan nem történtek volna olyan változások, amelyek részben az útdíjakat is érinteni fogják. Magyarországon évek óta folyamatosan téma a közutak, autóutak, autópályák állapota, illetve az autópályák használatával összefüggő díjfizetési kötelezettség. Arról nem is beszélve, hogy az útdíjak beszedésével kapcsolatos próbálkozások már komoly összegeket vettek ki a központi költségvetésből. Az újabb és újabb tenderkiírások sorban sikertelenek voltak. A kormány nem először próbálkozik az elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítésével. Ezek után nézzük meg, mit is tudhatunk az autópálya matrica árak 2014-es alakulásáról.Amint azt fentebb említettük, a kormány régóta próbálkozik a matricás rendszer kivezetésével, és helyette az elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítésével. Amennyiben utána nézünk, ez nem véletlen, ugyanis az elektronikus útdíjszedési rendszer bevezetése sokkal magasabb bevételt fog generálni a központi költségvetés számára. Végül hosszas előkészületek után megszületett a 2013. évi LXVII. törvény, amely 2013. július 01-vel lépett hatályba. Ez a törvény rendelkezik az elektronikus útdíjszedési rendszer alkalmazásáról. Ebben a törvényben találjuk leírva azt is, hogy a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű gépjárművekre nem terjed ki a törvény hatálya, vagyis esetükben egyelőre marad az eddig megszokott matricás rendszer. A törvény így csak a D2, D3, és a D4 kategóriába sorolt járművekre terjed ki. A D1, a D1 motor, és a B2 kategóriába sorolt járművek maradnak matricások. Ez alapján ezeknél a kategóriáknál az autópálya matrica árak 2014 –ben a következőképpen fognak alakulni.

  • D1/motor esetében heti jogosultsággal 1.470 Ft + ÁFA a matrica ára. Tudni kell, hogy a hetes matrica érvényessége minden esetben 10 napos,
  • D1 kategóriánál 1 napos matrica nincs, a hetes matrica ára 2.975 Ft, a havi matricáé 4.780 Ft, és az évesé 42.980 Ft. Ezek az árak az áfát is tartalmazzák.
  • B2 kategória esetén, csak éves matricát lehet váltani, amelynek a díja 199.975 Ft.
Az még nem dőlt el, hogy a matricás rendszer ennél a két kategóriánál meddig marad fenn. Az sem kizárt, hogy véglegesen megmarad. Ez még a jövő titka. Az elektronikus útdíjszedési rendszer bevezetése 2013. július 01 óta folyamatosan történik, és december 01-től már 6.500 km útszakaszra van kiterjesztve. Természetesen voltak, és vannak is problémák a rendszer működésében, de azoknak a javítása, illetve elhárítása folyamatosan megtörtént. A bevétlek a kormány várakozása szerint történtek, azaz az előre kalkulált útdíj beérkezett a központi költségvetésbe. Tudni kell, hogy az útdíjból származó bevétel csak a törvényben felsorolt tevékenységek fedezeteként használható fel. 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***