BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Az adószám igénylése 2015 során változik? Ha igen, milyen módon?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az adószám igénylése 2015 során változik? Ha igen, milyen módon?


Az adószám igénylése 2015 folyamán is elkerülhetetlen kötelessége lesz azoknak a magyar állampolgároknak, akik még nem rendelkeznek vele.

Ugyanis az adószám felhasználására olyan széles körben van szükség, hogy nélküle szinte lehetetlen bizonyos hivatalos ügyeket elintézni, bármilyen jövedelemre szert tenni, adóvisszatérítést igénybe venni, és még folytathatnánk. Az adószám az egyik legfontosabb, személyhez kapcsolódó jelzőszám, illetve azonosító szám. Előbb, vagy utóbb mindenkinek meg kell igényelnie. A kérdés, amelyre a választ keressük, hogy milyen módon is történik az adószám igénylése 2015 –ben.Mint mindent, így az adószám igénylését, illetve magával az adózással kapcsolatos tudnivalókat is törvény szabályozza. Így többek között, a 1996. évi XX. törvény, a 2003. évi XCII. törvény, és a 2005. évi CLXXIV. törvény. Az adószám első esetben történő igénylése a következőképpen történik 2015-ben. Azok a személyek, akik 2006, január 01-én, illetve utána születtek, azoknak az adóhatóság hivatalból állapítja meg az adóazonossági jelet. Azért ettől az időponttól, mert ekkortól illeti meg az újszülötteket önálló életkezdési támogatás. Hasonló a helyzet a 2008. december 08-a után született személyeknél, a különbség csak az, hogy esetükben, az adóazonossági jel létrehozásán kívül, magának az adókártyának az elkészítésére is sor kerül, amely a szülők részére kerül kipostázásra.

Azoknál a személyeknél, akik 2006. január 01 előtt születtek, az adószám igénylésének a folyamata a következő. Az adóhatóság oldaláról le lehet tölteni a T34-es nyomtatványt, amelynek a kitöltésével lehet az adószámot megigényelni. Lehetőség van elektronikus igénylés benyújtására is, illetve annak ügyfélkapun keresztüli továbbítására. Személyesen is beszerezhető az igénylés a NAV kirendeltségeken, és természetesen, ott be is lehet nyújtani személyesen az kitöltött igénylést. Az ügyintézés első adószám igénylése esetén illetékmentes. 14 évesnél fiatalabb gyermek számára történő igénylés esetén csatolni kell az igényléshez a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és a lakcím kártyáját. 14 évnél idősebb igénylő esetében pedig a személyi igazolványt, és a lakcímkártyát kell csatolni. Külföldi állampolgárságú igénylő esetében pedig mellékelni kell az útlevelet, és egy lakcímigazolást.Beszélnünk kell még arról is, hogy mi a teendő, az adókártya elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése esetén. Ezekben az esetekben pótlást kell kérni, amelynek a folyamata megegyezik a fentiekkel. Rongálódásnál az igényléshez mellékelt iratokhoz csatolni kell a régi adókártyát is. Az igazi különbség abban van az első igényléshez képest, hogy ebben az esetben az ügyintézés már illetékköteles, amelynek az összege 3.000 Ft. Ezt az összeget át lehet utalni a NAV 10032000-01079074 számlaszámára. Az átutalásról szóló igazolást csatolni kell az többi melléklethez. Másik befizetési lehetőség, személyesen, a NAV ügyfélszolgálati helyein bankkártyával.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***