BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Az adóváltozások 2017-ben sok területet érintenek. Melyek ezek?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az adóváltozások 2017-ben sok területet érintenek. Melyek ezek?


Nem sok idejük maradt a jövedéki termékeket áruló és gyártó cégeknek, mert 2017 januárjától számos jövedéki adótörvény változik.

A változások végső célja a hogy egyszerűbbé tegye az ügyintézést és hogy az állam mindent lásson.Megszűnik a papíralapú adminisztráció: a jövedéki adózás teljes mértékben elektronikussá válik. Januártól mindent digitálisan kell vezetni. Adóraktároknak naponta, üzemanyagtöltő állomásoknak havonta kell adataikat megosztaniuk a NAV-al

A jövedéki engedélyezés átalakul:
egyszerűsödik, hogy milyen engedély és szabályok szükségesek. Eddig sok-sok engedélyre volt szükség, mostantól egy adóraktári engedéllyel kiváltható az összes.

Biztosítékok megfizetése:
az adóváltozások 2017 során a  jövedéki adózás külön kezeli a megbízható és kockázatos adózókat. Az új rendszerben a biztosíték nagysága a cég forgalmától függ majd.

Az energia jövedéki termék lesz:
jelenleg a villamos, földgáz és szenet előállító cégek energiaadót fizettek, 2017-tól a jövedéki adó hatálya alá fognak tartozni. Ezzel a büntetés is növekszik, a bírság az adóhiány 200-500 százaléka is lehet.

A cigaretta zárjegyes lesz:
eddig adójegyes volt a cigaretta, 2017-es év adóváltozása alapján pedig zárjegy kerül, mint az alkoholos italokra. A zárjegy ezután nem fogja tartalmazni az adott árucikk árát. Megszűnik, hogy egyszerre olcsóbb és drágább áron is elérhető egy termék - régi, új ár.

Az e-cigaretta jövedéki termék lesz:
az e-cigi töltőfolyadéka is jövedéki termék lesz, ami jelentős áremelkedéssel jár majd.

A nagykerekből a készpénzt kitiltják:
2017-től a kiskereskedők csak bankkártyával vagy átutalással rendezheti vásárlását. A változtatás a cash&carry üzleteket érinti.


 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***