BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Az apaszabadság 2015-ben hogyan és kinek jár?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az apaszabadság 2015-ben hogyan és kinek jár?


Várhatóan az apaszabadság 2015 évi felhasználtsága nagyobb lesz, mint a 2014-ben volt, ami annak lesz köszönhető, hogy egyre több gyermek születik.

A gyermekszületések számának növekedésére nagy szüksége is van az országnak, ugyanis létérdeke, hogy helyreálljon a korosztályok közötti egészséges arány. Nem titok, hogy jelen pillanatban túlsúlyba kerültek a nyugdíjas korúak, aminek a társadalom elöregedése lett a következménye. Ez nem csak Magyarországon megfigyelhető folyamat, hanem lényegében, az összes fejlett országban találkozhatunk vele. A kormányok minden országban kiemelten kezelik ezt a problémát, így a magyar kormány is. Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg az eddig megvalósult változásokat is, amelyeket összefoglalóan nevezhetünk nyugdíjreformnak is. Hogy jön ide az apaszabadság? Mit érdemes tudnunk az apaszabadság 2015. évi alakulásáról. Megmutatjuk!Az apaszabadsággal kapcsolatos tudnivalókat a Munka Törvénykönyve tartalmazza. A célja, hogy az apák is minél aktívabban jelen tudjanak lenni annál az örömteli eseménynél, amikor egy gyermek megszületik. Ez jó az anyának, jó a babának, és jó az apának is. Az apaszabadság nem tartozik a rendes szabadságok közé, hanem a pótszabadságok körébe sorolható. A pótszabadságokra jellemző, hogy felhasználásuk a törvény által feltételhez kötött, azaz annak teljesülése esetén lehet csak igénybe venni.

A munkavállalóak az apaszabadság igénybevételét a munkáltatóval kell egyeztetnie. Fontos tudnunk, hogy a munkáltatónak nincs joga az apaszabadság kiadását megtagadni, illetve annak felhasználásának az időpontját megszabni. Magyarán ez azt jelenti, hogy köteles akkor, és úgy kiadni, ahogyan a munkavállaló kéri. Természetesen a munkavállalónak is törekednie kell arra, hogy az apaszabadság felhasználását lehetőség szerint időben jelentse be a munkaadónak, hogy az meg tudja oldani a helyettesítést.Az apaszabadságot a gyermek születését követő 2 hónapon belül ki kell venni. Alaphelyzetben az apaszabadság hossza 5 munkanap. Ettől eltérő lehet, ha ikergyermekek születnek, ugyanis ebben az esetben 7 munkanap apaszabadság vehető igénybe. Fontos tudnunk, hogy az apaszabadság abban az esetben is kivehető, ha a gyermek halva születik, vagy ha meghal. Az apaszabadság nem csak a vér szerinti, hanem az örökbefogadó szülőnek is jár.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***