BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Az ingatlanadó 2015 során változik? Ha igen, milyen módon?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az ingatlanadó 2015 során változik? Ha igen, milyen módon?


Az ingatlanadó 2015 –ben sem lesz népszerű adófajta. Sem abban az esetben, ha rá, mint a helyi adók közé sorolt építményadóra, vagy telekadóra,

illetve kommunális adóra tekintünk, sem akkor, ha, mint az ingatlanunk értékesítése utáni adóra nézünk. Így is, úgy is kiadás, amely még abban az esetben is kellemetlen, ha nem nagy összegről van szó, ugyanis az elszegényedés miatt már a kis összeg is nagy összegnek számít, emberek százezreinél. Az állam eladósodottsága sajnos újra emelkedni kellett, amelynek egyik hozadéka az, hogy növelni kell az állami bevételeket, amelyeknek az egyik legjobban bevált eszköze az adó- és járulékemelés. Azonban látni kell, hogy már nem lehet sokáig emelni a terheket, és minél előbb a kiadások csökkentésén kellene inkább elgondolkodni. Az ingatlanadó 2015 folyamán várhatóan nem fog nagy változás elé nézni. Mit is kell tudnunk róla? Összegyűjtöttük.



Kezdjük a helyi adók közé tartozó építményadóval, telekadóval. Azzal kell kezdenünk, hogy Magyarországon, ma nincs, a kormány által, az ország egész területére kötelezően kivethető ingatlanadó. Ennek ellenére ilyen, vagy olyan jogcímen a helyi önkormányzatok nagy része- legalább az 1/3-a- kivet valamilyen ingatlanadót. Az egyik ilyen az építményadó, amely, mind a lakás, mind a nem lakás céljára épült épületekre egyaránt kivethető. Az adó alapja önkormányzattól függően változhat. Egyrészt, lehet az adó alapja az ingatlan m2-ben számított hasznos alapterülete, másrészt az ingatlan korrigált forgalmi értéke. Első esetben az adó maximális értéke 1.100 Ft/m2 lehet, míg a második esetben, a korrigált forgalmi érték 3,6 %-a.        

A telekadó nagy vonalakban megegyezik az építményadóval, de attól a mértékében eltér. Ugyanis a telekadónál az adó mértéke a telek nagyságára vetítve 200 Ft/m2, illetve a korrigált forgalmi értéket véve figyelembe az adóalapjául, annak 3 %-a. Mind az építményadónál, mind a telekadónál van lehetőség adómentességre, amelyekről pontos információt az 1990. évi C. törvényből tudhatunk meg. Egyre több önkormányzat kénytelen bevezetni az ingatlanadó valamelyik fajtáját, illetve amelyek már bevezették, kénytelenek emelni az adó mértékét. Ennek az oka, elsősorban a folyamatosan csökkenő állami apanázs, így az önkormányzatok egyre inkább arra szorulnak rá, hogy saját berkeiken belül oldják meg a kieső bevételek pótlását.



Utoljára még meg kell említeni az ingatlanértékesítésből befolyó bevétel adózását. A legfontosabb ennél az adónemnél, hogy az adó mértéke, az adóalap 16 %-a. Fontos még, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonjogának megszerzése, illetve az ingatlan értékesítése között legalább 5 év eltelik, akkor az adóalap mértéke lenullázódik, azaz az értékesítés adómentes lesz. Ha a szerzés, illetve az azt követő évben adja el valaki az ingatlanát, akkor az eladási ár 100 %-a az adóalap. Amennyiben a 2. év után adja el, akkor az eladási ár 90 %-a lesz az adóalap, a 3. év után, a 60 %-a, a negyedik év után a 30 %-a, és végül az 5. év után a 0 %-a lesz az adóalap. természetesen mint általában minden adónemnél, itt is van lehetőség az adóalap csökkentésére, a kiadások, ráfordítások erejéig.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***