BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► Az üzemanyagárak 2014-ben merrefelé tartanak? Hasznos Tippek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az üzemanyagárak 2014-ben merrefelé tartanak? Hasznos Tippek

 

Az üzemanyagárak 2014 -ben is nagyon fontos jellemzői lesznek a magyar gazdaságnak. A rendszerváltás követően legvadabb álmában sem gondolta volna senki,

hogy az üzemanyagárak átléphetik a 400 Ft-is határt is, sőt ma már az 500 Ft-os áron sem lepődnénk meg, ugyanis az elmúlt évek megmutatták, hogy a gazdasági életben bármi bekövetkezhet, és semmire nem lehet azt mondani, hogy ennyi, vagy annyi nem lesz valami soha sem. A világgazdasági folyamatai rendkívül összetettek, ezért előre megmondani valamit velük kapcsolatban nem egyszerű, és viszonylag rövid időintervallumot figyelembe véve is csak keveseknek sikerül. Az üzemanyagárak további emelkedése nagy fékezőereje lehet a 2014. évi magyar gazdasági teljesítménynek. Nem mindegy tehát, hogy az üzemanyagárak 2014-re nézve milyen irányba veszik az mozgást.Megszokás?

A magyar lakosság nem egy könnyen teszi le a kocsiját, ami azt jelenti, hogy a magas üzemanyagárak ellenére ragaszkodnak a használatukhoz, a megszokott kényelemhez. Ez érthető abból a szempontból, hogy nincs komoly alternatívája az autónak, ugyanis a magyar tömegközlekedésnek még nagyon sokat kell ahhoz fejlődnie, hogy az autó otthon hagyására késztesse az embereket. Természetesen a takarékoskodás azért itt is meglátszik, azaz bár nem teszik le az autót, de kevesebbet használják, illetve megfontoltabban. Hazánkban több, mint 3 millió gépjármű van forgalomba, ami azt jelenti, hogy lényegében minden magyar család udvarában, illetve lakása előtt áll legalább egy személygépkocsi. Az üzemanyagárak mozgására jellemző, hogy követi a nyersolaj világpiaci árát, ami egyben azt is jelenti, hogy éves szinten tucatszor emelkedik, és süllyed az ára. Bár ez jelenthetné azt is, hogy az üzemanyag ára lényegében egy meghatározott szint között mozog évek óta, hiszen amennyit nő, ugyanannyit csökken is, és így egy viszonylag standard árral számolhatnánk. Sajnos a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ha lassan is, de folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára, mert jellemzően több, illetve erőteljesebbek az emelkedési szakaszok. Magyarországon az üzemanyagárakat a nyersolaj szabadpiaci árán kívül befolyásolja a finomított termékek árának változásai, a dollár árfolyamának a mozgása, a piaci verseny, a szezonális hatások, a keresletnövekedés, és a helyi politikai döntések is.Emelkedés?

Az üzemanyagárak 2014 es alakulását, éppen ezért nehéz megjósolni, történtek lépések, amely abba az irányba mutat, hogy ha lesz is emelkedés, akkor az, minimális lesz, illetve akár kisebb csökkenés is előfordulhat. Ezt arra alapozhatjuk, hogy a kormány csökkentette az üzemanyagok egy részének a jövedéki adó tartalmát, amely rendelkezés 2014. január 01-től lép érvénybe. Számszerűen ez azt jelenti, hogy a 2003. évi CXXVII. törvény 52.§ 1. bekezdésének a) pontjában szereplő 120.000 Ft/1000 liter tétel lecsökken 106.290 Ft/1000 literre, illetve a c) és d) pontban szereplő tétel is lecsökken 110.350 Ft/1000 literről, 97.700 Ft/1000 literre. Az első az, az ólmozatlan benzinre vonatkozik, a másik tétel pedig az üzemanyag célú gázolajra. Természetesen a kormánynak vannak további lehetőségei is az üzemanyagárak letörésére, de kérdés, hogy mikor, és milyen mértékben fog velük élni.   

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***