BloGoLod Főoldal ►► Állami konszesszió ►► Bérlakás pályázat 2015 - igénylés és feltételei
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bérlakás pályázat 2015 - igénylés és feltételei


Nem lesz elegendő bérlakás pályázat 2015 folyamán sem, jobban mondva nem lesz annyi pályázat kiírás, amennyire igény lenne.

Magyarországon a bérlakások száma soha nem volt olyan magas, mint a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, Hazánkban elsősorban a saját lakástulajdon van első helyen, mert ez alakult ki a történelem folyamán. Ezen a gondolkodáson nehéz változtatni, de a szükség, a gazdasági szükségszerűség mégis elindított egy változást, amelynek következtében egyre többen tudják elképzelni az életüket egy bérlakásba. Nagymértékben hozzájárult ehhez a devizahitelezés csődje, illetve a deviza alapú hetelek sorozatos bedőlése, amelynek következtében rengetegen vesztették el a lakásukat, vagy kényszerültek eladni. Ezért lesz fontos, minden bérlakás pályázat 2015 –ben is, és a rákövetkező években is.A rendszerváltást követően egyre csökkent az önkormányzatok tulajdonában lévő bérlakás állomány, amelynek az oka, elsősorban a folyamatos értékesítés volt, amely révén a bérlők kedvező áron megvásárolhatták korábbi bérleményüket. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor a bérlakásépítések szinte teljesen leálltak, illetve csak minimális számban épültek. A 2000 és 2010 közötti időszakban értékesítésre került közel 60 000 lakás, míg közben alig épült 4 500 új bérlakás. Közben pedig az igények egyre nagyobb mértékben emelkedtek. Nézzük meg ezek után, hogy mit is kell tudnunk, a bérlakás pályázatokról?   

A bérlakás legnagyobb része az önkormányzatok tulajdonában van. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok lakás üres, mert nincs az önkormányzatoknak elég pénze arra, hogy elvégezzék a szükséges felújításokat, amelyek a bérbeadáshoz szükségesek lennének. Ezért jelenik meg olyan kevés új pályázat. Az előzőekből kiderült, hogy a bérlakás pályázatokat az önkormányzatok írják ki. A pályázatot egy-egy lakásra formanyomtatványon lehet benyújtani, amit a helyi önkormányzatnál, általában a Lakásgazdálkodási irodán lehet beszerezni.A pályázókkal szemben feltételek vannak állítva - bérlakás pályázat feltételei, amelyeknek meg kell felelni, és amelyek között lehet eltérés az egyes önkormányzatok között. Jellemzően figyelembe veszik az anyagi körülményeket, a szociális helyzetet, a családi állapotot. Nem lehet a pályázónak lakástulajdona, legalább 18 évesnek kell lennie, illetve magyar állampolgárnak, továbbá nem lehet nagyobb a vagyona egy meghatározott mértéknél, és nem lehet a pályázónak tartozása az önkormányzat felé. A formanyomtatvánnyal együtt le kell adni jellemzően a személyi igazolvány, és a lakcímkártya másolatát, illetve egy jövedelemigazolást. Amennyiben a bérlakás lakott, akkor a jelenlegi bérlőnek általában előbérlési, illetve adott esetben elővételi joga van.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***