BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► Betegszabadság 2013 - összege idén és 2014-ben
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betegszabadság 2013 - összege idén és 2014-ben


A fizetett szabadsághoz hasonlóan, a betegszabadság 2013 -ban is megilleti a munkavállalókat.

A betegszabadságról a Munka Törvénykönyve rendelkezik, mégpedig az 1992. évi XXII. törvény. A törvény célja, hogy védje a munkavállalót a munkaadó erőfölényéből adódó visszaélési lehetőségektől.Ugyanakkor nem titkolt célja a betegszabadság bevezetéséről szóló törvénnyel a társadalombiztosításnak, mint hogy az által is javítsa annak pénzügyi egyensúlyát. Természetesen itt is eltér egymástól a munkaadó és a társadalombiztosítás érdeke. A munkaadó érdeke az volna, hogy a dolgozó a betegség teljes ideje alatt a társadalombiztosítástól kapja az ellátást, azaz a táppénzt.

A munkavállalóknak éves szinten 15 nap betegszabadság jár, amelynek a költségei a munkaadót terhelik. A betegszabadság összege 2013-ban is a távolléti díj 70 %-ának megfelelő összeg. A betegszabadságot munkanapokra kell számítani, ami egyben azt is jelenti, hogy például a fizetett ünnep beleszámít a 15 napba, de a heti 2 pihenőnap nem. Az éves betegszabadság fel nem használt része nem használható fel a következő évben. Amennyiben valaki év közben helyezkedik el a munkaadónál, akkor értelemszerűen időarányosan jár számára az igénybe vehető betegszabadság. Fontos az a kitétel, hogy a betegszabadságot nem kiveszi a dolgozó, hanem a munkáltató adja ki, azaz a dolgozó nem rendelkezhet vele szabadon.Jogosultság

Nyilvánvaló módon azt, hogy a dolgozó keresőképtelen, az orvosnak kell igazolnia, és azt is, hogy betegszabadság igénylésére jogosult. Természetesen arra van lehetősége a dolgozónak, hogy a 15 napot nem kell egyszerre kivennie, hanem kisebb részletekbe több alkalommal is igénybe veheti azt. Abban az esetben pedig, amikor a betegség hosszabb ideig teszi munkaképtelenné a dolgozót, mint 15 nap, táppénzre lesz jogosult a dolgozó. A táppénzt természetesen már nem a munkáltató fizeti, hanem a társadalombiztosítás. Tudni kell azt is, hogy a betegszabadság a nyugdíjas dolgozókat is megilleti, de hosszabb betegség esetén nekik táppénz folyósítására már nem kerülhet sor.

Jellemzően a betegnapok száma csökken az utóbbi időkben, ugyanis sokan inkább lábon hordják ki a betegséget, vagy az éves rendes szabadság terhére maradnak otthon, ugyanis mindenki félti a munkahelyét. Félnek attól, hogy ha elmennek betegszabadságra, akkor már nem kell visszamenniük, mert a munkaadó felmond nekik. Sajnos ez a félelme a munkavállalóknak nem ok nélkül való.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***