BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Diákhitel 2013 - folyósítása, szüneteltetése akár 2014-ben is
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diákhitel 2013 - folyósítása, szüneteltetése akár 2014-ben is

A diákhitel 2013-ban is rendelkezésre áll a tanulni vágyó fiatalok részére. A kérdés mindenképpen megfontolandó, ugyanis hosszú távú terheket ró az igénybevevők számára, ezzel szemben előnyei is vitathatatlanok.

Aki nem rendelkezik forrással a tanulmányai finanszírozásához, jól járhat az igénybevételével. A diákhitel forrásaként szolgáló pénz harmadát kötvénykibocsátásból, másik harmadát az EIB, a harmadik harmadot a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank állja.A kamatok a diákhitelhez legközelebb álló banki hitelfajták kamatainál jóval kedvezőbbek - ez a kedvező alapkamatnak köszönhetően 2014-re még tovább csökkenhet. A piac alakulásától függően változik. 2001-ben 9,5 %-al indult, majd 11,95 %-ra ugrott fel, 2006-ban 9,5%-os szintet tartott, 2011 és 2012 vége között évi 8% volt a kamatláb. Jelenleg az első konstrukciós diákhitel 2013. január-június között 7,75%-os kamatlábon áll, míg a diákhitel 2 elnevezésű termék 9%-os kamatlábbal működik, melyből az állam 7%-ot támogatásként áll (de csak a diákhitel 2 esetén).

Jelenleg két változat vehető igénybe: a Diákhitel 1 és a Diákhitel 2.

A Diákhitel 1 azon magyar állampolgárok számára igényelhető, akik érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, valamelyik felsőoktatási intézményben és nem múltak el 35 esztendősek. Hitelbírálat, kezes és fedezet nélkül működik a konstrukció. Az összeg szabadon elkölthető. A felvehető összeg maximum félévente 250 000, évente 500 000 forint lehet. Igényelhető havonta 15.000ft, 21.000 ft, 25 000ft, 30.000ft, 40.000ft illetve 50.000ft -os részletekben, vagy akár egy összegben is.

A hitel törlesztése a tanulmányok befejezése után a negyedik hónaptól esedékes. A minimális törlesztőrészlet az első két évben a minimálbér 6%-a, majd utána a törlesztő havi bruttó átlagos jövedelmének 6%-a. Előtörleszteni bármikor díjmentesen lehet (Ilyenkor az átutalás közleményében feltétlenül tüntessük fel, hogy előtörleszteni kívánunk!). A Diákhitel 1 első folyósítási napja tavasszal március 1., míg ősszel október 15.

A Diákhitel 2 legnagyobb különbsége az 1-es számú konstrukcióval szemben, hogy kizárólag a képzés költségére fordítható. Felvételére azon 35. Életévüket be nem töltött magyar állampolgárok jogosultak, akik érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek valamely felsőoktatási intézménybe. Ez is hitelbírálat, kezes és fedezte nélkül működik, mint a Diákhitel 1.

Pozitívum, hogy a Diákhitel 2 esetén állami kamattámogatást is kapunk, ami rendkívül kedvezővé teszi ezt a konstrukciót. A kamattámogatás jelenlegi mértéke 7%, így a kamat, ami az igénybe vevőre hárul fix 2%. A felvehető összeg maximuma az intézmény felé fizetendő tandíj összegével egyezik meg. A folyósítás közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára történik. A kötelező törlesztőrészlet a bruttó jövedelem minimum 4%-a, maximum 11% lehet. Előtörleszteni, bármikor plusz költségek nélkül van lehetőség.Szüneteltetés

A törlesztés szüneteltetését, illetve mérséklését bizonyos feltételek mellett mindkét konstrukció esetén lehet kérni. A Diákhitel központ internetes felületen történő ügyintézést biztosít minden új ügyfele számára az ügyintézés megkönnyítése érdekében, mely szolgáltatás Diákhitel Direkt néven található az interneten.

Személyes ügyfélszolgálat: a 1027 Budapest, Csalogány utca 9-11., illetve KÖKI Terminal, 1191 - Budapest, Vak Bottyán u. 75. A-C., II. emelet 242-címeken található.

A diákhitel 2014-ben is egy lehetséges alternatíva, melyből tőkét kovácsolhatunk a jövőnkben.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***