BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Diákhitel előtörlesztés 2013 - kamat, díjak 2014 -re is
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diákhitel előtörlesztés 2013 - kamat, díjak 2014 -re is


Diákhitel előtörlesztés 2013 - A diákhitel alapvetően nagy segítséget jelent azoknak a fiataloknak, akiknek a lehetőségeik nem állnak fenn arra, hogy az érettségi után felsőfokú tanulmányokat folytassanak.
Ez igaz arra az esetre is, ha a fiatal államilag támogatott képzésre nyer felvételt, ugyanis a járulékos költségek is jelenthetnek akkora terhet, hogy annak fizetése számára nem lehetséges, illetve a családja számára is vállalhatatlan többletkiadást jelentene. Nem elhanyagolható a kedvezményes kamat, illetve a kedvező törlesztési lehetőségek a tanulmányok befejezése után. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy könnyelműen lehet bánni a diákhitellel. Nyilvánvaló, hogy aki megteheti, ne vegye fel, mert a munkakezdés utáni években mindenképpen jelentős terhet fog jelenteni a törlesztés.

A törlesztés is kedvező feltételekkel indul. Nyilvánvalóan a kezdő fizetések jellemzően alacsonyak, melyekből a törlesztő részletek befizetése lehetséges ugyan, de egyúttal gátolja a fiatal munkakezdőt egyéb lehetőségeiben. Tehát fontos szempont a részletek megállapításánál, hogy a fiatal annak befizetése mellett tudjon megtakarítani, illetve egy átlagos életszínvonalat biztosítani magának. A terhelést fokozatosság jellemzi ezért. Az első két évben nem a keresete alapján kerül megállapításra a törlesztő részlet, hanem az aktuális minimálbér alapján, ami annak a 4 %-a. A harmadik évtől pedig az adóhatóságtól kapott jövedelemadatok alapján számolja a Diákhitel Központ az arra az évre vonatkozó törlesztő részlet nagyságát.A diákhitel előtörlesztés 2013, 2014-es rendszerében lehetőség van arra is, hogy az adós hamarabb fizesse vissza hitelét. Ez azt jelenti, hogy a kötelező részleten felül átutal még egy összeget a hitelszámlára. Azonban nagyon fontos, hogy a számlaszám mellé bejegyzésre kerüljön az átutalás indításakor, hogy az összeg célja előtörlesztés, ugyanis ellenkező esetben előteljesítésnek fog minősülni, ami nem ugyanaz. Előteljesítésnél az adós a később esedékes törlesztő részleteket fizeti be, ami azt jelenti, hogy a befizetett összeg elosztásra kerül a havi törlesztő részlet összegével, és a hányados alapján kerül megállapításra, hogy hány hónapig nem kell törlesztenie az adósnak. Előtörlesztésnél ezzel szemben a tőkerész csökken, azaz megrövidül a hitel futamideje. Ebben az esetben a törlesztő részletet folyamatosan kell fizetni tovább. Példával szemléltetve a két esetet, így néznek ki. Előteljesítésnél valaki befizet 100.000 Ft-ot, a kötelező 10.000 Ft-on felül. A befizetést elosztva a kötelező résszel 10-et kapunk, ami azt jelenti, hogy 10 hónapig nem kell törlesztenie az adósnak, mert előre befizette őket. Előtörlesztésnél a 100.000 Ft a tőkét csökkenti, ami azt jelenti, hogy mondjuk 1.000.000 Ft helyett már csak 900.000 Ft lesz a hitele, ami azt is jelenti, hogy megrövidül a futamidő, tehát hamarabb befejeződik a hitel visszafizetése.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***