BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Diákmunka - fizetés, szabadság, ​életkor szabályozások
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diákmunka - fizetés, szabadság, ​életkor szabályozások


Lassan 20 éve szabályozták utoljára a diákmunkát és most alapjaiban változik meg az egész rendszer működése.

Mennyi fizetés, szabadság jár és milyen életkor felett vállalhatunk diákmunkát? Cikkünkből kiderül.

A statisztikák alapján évente 130 ezer diák dolgozik és 3 ezer cég alkalmaz fiatalokat. 2016 szeptemberében hatályba lépett a diákok foglalkoztatását szabályozó törvény. Az egyik legfontosabb lépés, hogy szerződést mindenkinek kötnie kell. Erre azért van szükség, mert mostantól nem a Munka Törvénykönyve szabályozza ezt a területet, hanem a Polgári és Szövetkezeti törvénykönyv. Aki most lép be valamelyik iskolaszövetkezetbe, az már az új, módosított szerződést fogja aláírni. A régiek megújítására 2017 január 1-ig van idő. A diákok és az iskolaszövetkezetek közt mostantól nem munkajogi, hanem polgári jog viszony lesz.Tagsági megállapodást kötnek aminek a következőket kell tartalmaznia:

- mindazon feladatok körét, ami a diák által vállalható
- minimális díjazás összegét
- a kapcsolat módját, a kötelezettségekkel nem járó időszakban

Pihenés munkaidőn belül
Két egymást követő munkanap után a munka befejezése és a következő napi munka között 11 órának el kell telnie. 20 perc munkaközi szünet jár a diáknak, ha 6 óránál többet dolgozik. Ha a hallgató 9 óránál többet dolgozik, akkor egy 20 és egy 25 perces szünet jár.

Szabadság
13 ledolgozott nap után 1 nap szabadság jár. De ezt elég kiadni az adott év december 31.-ig. Szabadságot pénzben megváltani nem lehet, csak ha a jogviszony megszűnik.

Fizetés
A diákok bérének el kell érnie a mindenkori minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Az általános óradíj a kevésbé jól fizető területeken 630-640 forint, Budapesten 740-750 forint.18 év alatti munkavégzés szabályai

- 5 napos pótszabadság
- a szerződéshez törvényes képviselő szükségeltetik
- maximum napi 8 óra, heti 40 óra
- este 10 és reggel 6 között munkára nem kötelezhető
- 30 perc jár minden ledolgozott 4,5 óra után, 45 perc minden ledolgozott 6 óra után
- két egymást követő munkanapot követően 12 óra pihenőidőt kell biztosítani

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***