BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► Dohány árak 2014-ben - a cigarretta luxus cikk lesz?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dohány árak 2014-ben - a cigarretta luxus cikk lesz?

 

A dohány árak 2014-ben várhatóan emelkedni fognak, a nyitott kérdés inkább az, hogy mennyit.

Az utóbbi hónapok történései is abba az irányba mutatnak. Elég, ha megemlítjük a Nemzeti Dohányboltok létrehozását, illetve annak következtében visszaesett nagymértékű értékesítés csökkenést. Ezzel szemben a feketepiac forgalma erőteljesen növekedett. Ennek a következményei többrétűek, de az egyik legkellemetlenebb az, hogy csökkent az dohányértékesítésből származó adóbevétel, amely következtében lyuk támadt a központi költségvetésben. Nézzük meg kicsit részletesebben, hogy a cigaretta árak 2014-ben, milyen okok miatt fognak emelkedni, és várhatóan mekkora mértékben.Mint fentebb írtuk áremelkedést fog előidézni maga a dohányértékesítés állami kisajátítása is, ugyanis a legális forgalomból kieső milliárdokat leggyorsabban az árak emelésével lehet pótolni, amelynek természetesen meg van az a veszélye, hogy ez még tovább fogja erősíteni a feketepiacot. Továbbá, szintén az áremelést vetíti előre a jövedéki adó emelkedése, amely a jövően várhatóan még tovább fog emelkedni. Ugyanakkor az is tény, hogy a nagy áremelkedést megakadályozza a kormány, a jövedéki adót a tervezettől kisebb mértékben emelték meg. Így 13.700 Ft helyett 12.500 Ft/1000 szál, és a kiskereskedelmi ár 31 %-a, de legalább 24.920 Ft. Ennél kicsit alacsonyabb a jövedéki adó a szivar, és a szivarka esetében, amely a kiskereskedelmi ár 28,5-a. A finomra vágott dohány esetében a jövedéki adó mértéke a kiskereskedelmi ár 52 %-a, de minimum 12.460 Ft, a tervezett 14.650 Ft helyett. Végül a végére maradt az egyéb fogyasztási dohány, amely szintén a tervezetbél kisebb mértékű emelésen esett át. Esetében a tervezett 14.650 Ft helyett a kiskereskedelmi ár 32,5 %-a, de minimum 12.460 Ft az adó mértéke.

A 2013-as árak szerint átlag egy doboz cigaretta 800 Ft körül mozog, amelyből kb. 144 forint az a rész, amelyen a nagykereskedő, és a kiskereskedő osztozik. Ebből a kiskereskedő árrése 4 %, ami 32 Ft hasznot realizál dobozonként, ezzel szemben a nagykereskedők 112 Ft/doboz hasznot realizálnak, ami 14 %-os árrésnek felel meg. A kormány tervezi a kiskereskedelmi árrés emelését, mégpedig nem is kicsivel, bár még nem dőlt el a végleges érték, de várhatóan 10-12 % között lesz.Amennyiben elfogadásra kerül a kiskereskedelmi árrés emelésének a mértéke, akkor várhatóan az is áremelkedést fog előidézni. Az MNB várakozása szerint 16 %-os áremelkedés várható 2014-ben. Természetesen ez lehet kisebb is, amennyiben a nagykereskedők lemondanak árrésül egy részéről, a kiskereskedelmi árrés emelkedését így ellensúlyozva. Sok még a nyitott kérdés, de az nem kétséges, hogy emelkedni fognak a cigaretta, dohány árak 2014-ben. Szintén ezt vetíti előre az EU által kilátásba helyezett jövedéki adó emelés 2014. január 01-től a jelenlegi 65 euró/1000 szálról 90 euro/1000 szálra fog emelkedni, amely emelést a tagországoknak kötelező lesz meglépni, kivéve néhány országnak, akik 2018-ig haladékot kaptak, köztük Magyarország is. 

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***