BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Egyszerűsített foglalkoztatás 2013 - jövőre, 2014-ben vajon hogyan változik?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyszerűsített foglalkoztatás 2013 - jövőre, 2014-ben vajon hogyan változik?


Az egyszerűsített foglalkoztatás 2013-as szabályairól a 2010. évi LXXV. törvény rendelkezik. Az egyszerűsített foglalkoztatás a következő módon, illetve területen létrehozott munkaviszonyokra vonatkozik.
Ilyen munkaviszony létesítésére alkalmas a turisztikai idénymunka, a mezőgazdasági idénymunka, és végül az alkalmi munka. A mezőgazdasági idénymunka a mezőgazdaság különböző ágazataiba tartozó munkavégzést jelent, mint például, halászat, vadászat, erdőgazdálkodás. Ezeken felül az ezekben az ágazatokban megtermelt javak mozgatása, csomagolása is ebbe a kategóriába tartozik. Fontos kitétel, hogy a munkaviszony határozott időre szóljon, illetve nem haladhatja meg az évi 120 napot. Hasonló alapokon működik a turisztikai idénymunka is, azzal a különbséggel, hogy itt a kereskedelmi jellegű turisztikai tevékenység végzése az alaptevékenység. Ide tartozik többek között a lovas szolgáltató tevékenység, az idegenvezetés, és a szálláshely-szolgáltatás. A határozott időre szóló munkaviszony ebben az esetben sem haladhatja meg a 120 napot. Az alkalmi munka főbb ismérvei, hogy nem lehet a munkaviszony hosszabb folyamatosan 5 naptári napnál, egy naptári hónapban maximum 15 nap lehet, illetve egy naptári évben nem haladhatja meg a 90 napot.

A törvény rögzíti, hogy egy-egy munkáltató mennyi dolgozót alkalmazhat alkalmi munkaviszony által. Főállású dolgozót nem alkalmazó vállalkozás 1 főt, 1-5 fő főállású munkavállalót alkalmazó cég 2 főt, 6-20 fő főállású alkalmazott alkalmazó vállalat 4 főt alkalmazhat alkalmi munkaviszony által. Végül abban az esetben, ha a főállású dolgozók száma meghaladja a 20 főt, akkor a létszám 20 %-ig lehet alkalmi munkaviszonnyal rendelkező munkavállalókat felvenni. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkaviszony szóbeli megegyezéssel jön létre, de a munkaadónak bejelentési kötelezettsége van az adóhatóság felé. Az egyszerűsített foglalkoztatás 2013, 2014 -as alapbére a következőképen alakul. Az alapbérnek el kell érni a minimálbér 85 %-át, illetve a garantált bérminimum 87 %-át.Kizáró okok

Ennek a munkaviszonynak a létesítésénél is vannak korlátozó, illetve kizáró tényezők. Ilyen az, hogy köztisztviselő nem végezhet a munkája mellett egyszerűsített foglalkoztatás keretébe tartozó tevékenységet, illetve azok a munkáltatók sem alkalmazhatnak ilyen módon dolgozókat, akiknek köztartozásuk van, illetve adótartozásuk van. Harmadik ország állampolgára pedig csak mezőgazdasági idénymunkára alkalmazható. A munkáltató által fizetendő közteher a mezőgazdasági idénymunkások, és turisztikai idénymunkások esetén 500 Ft/nap/fő, alkalmi munkavállalók után 1.000 Ft/nap/fő, és végül filmipari statiszták alkalmazása esetén 3.000 Ft/nap/fő. A közteher befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12. napja.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***