BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Erzsébet utalvány 2013 - munkaadói juttatás 2014-re is
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Erzsébet utalvány 2013 - munkaadói juttatás 2014-re is


Erzsébet utalvány 2013 - A cafeteria nem csak az elmúlt években volt sláger a béren kívüli juttatások terén, hanem 2013-ban is megőrizte közkedveltségét a munkaadók között - igaz lesz ez a népszerűség 2014-re is.
Ennek elsősorban az a kézenfekvő oka van, hogy kisebb terhet ró a munkaadókra annak fizetése, mint ha ugyanazt az összeget munkabérként fizeti ki. A cafeteria a béren kívüli juttatási rendszere. A béren kívüli juttatások között megtalálható a munkahelyi étkeztetés, az Erzsébet-utalvány, a SZÉP- kártya, az iskolakezdési támogatás, a kockázati biztosítás, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztár, a sport és kulturális események, az önkéntes egészségpénztár, és végül az önsegélyező pénztár. Fenti lehetőségek között az egyik legnépszerűbb juttatás az Erzsébet-utalvány. Az Erzsébet-utalványt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsájtja ki. Felhasználási területe alapján megkülönböztetünk béren- kívüli, szociális, gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt, és végül az Erzsébet-programot. A tervek között szerepel a hamarosan kibocsátásra kerülő Iskola Erzsébet-utalvány, a Szabadidő Erzsébet-utalvány, és az Ajándék Erzsébet-utalvány. Mindezeknek is köszönhetően az Erzsébet-utalvány 2013 évben is a cafeteria juttatások első helyén fog végezni.

Két féle megjelenési formája van, elektronikus, illetve papír alapú. Rendeltetésszerűen felhasználható meleg- és hideg étkeztetésre is. Az utalvány érvényessége az juttatás évét követő naptári év december 31-e. Kedvező változás történt 2013-ban azáltal, hogy a kormány a keretösszeget 5.000 Ft-ról felemelte 8.000 Ft/hó/fő-re. Rossz hír azonban, hogy emelkedtek a cafeteriát, és így az Erzsébet-utalványt is érintő elvonások. Az egészségügyi hozzájárulás ugyanis 2013. január 01.-től 10 %-ról 14 %-ra nőtt, amely által az összes járulék, amely terheli az utalványt 30,94 %-ról 35,7 %-ra nőtt. Bár történhetett volna rosszabbul is ez az emelés, ugyanis a kormány eredetileg az EHO-t nem 14 %-ra, hanem 27 %-ra akarta emelni.Az emelés dacára a munkaadóknak még mindig megérni az Erzsébet-utalvány használatával növelni a munkavállaló javadalmazását, mert annak az elvonásai alacsonyabbak, mint a munkabéré.

Az elfogadóhelyek száma folyamatosan emelkedik - 2014 -re is igaz, a nagy magyar áruház láncok mellett tárgyalások folynak a külföldi tulajdonban lévő láncokkal is. Jelenleg több mint 30 ezer elfogadóhelyen lehet fizetni az utalványokkal. A felhasználók száma elérte a 2 milliót, illetve a regisztrált munkáltatók száma is meghaladta a 35 ezret.


Tovabbi hasznos cikkek:
Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***