BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Felmondási idő 2016 -ban kinek kedvez? Dolgozóknak, vagy a munkaadóknak?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felmondási idő 2016 -ban kinek kedvez? Dolgozóknak, vagy a munkaadóknak?


A felmondási idő 2016-ban a törvényi szabályozók által hogyan lesz szabályozva? Cikkünk ennek a mindenki számára fontos kérdésnek jár utána.


A felmondási időt 2016-ban is a munka törvénykönyvének szabályai irányítják. A törvény igyekszik minden esetben a a munkavállaló jogait erősíteni. Ennek okán a felmondási idő 2016 során az a nap, mikor ezt a munkavállaló közölte munkaadójával. Ez természetesen lehet más időpont is, de csak a munkavállaló engedélyével változhat meg. Ha a munkáltató mond fel, akkor ez bizonyos esetekben és a körülményektől függően változhat. Ilyen lehetséges körülmény, ha a munkavállaló gyermeke gondozás alatt ál, beteg és vagy fizetés nélküli szabadságon van.A felmondási idő 2016-ban is 30 nap és annak függvényében változik, hogy a munkavállalót milyen régóta foglalkoztatja munkáltatója. A 30 napon túli felmondási plusz idő a következő képen jár. Három év után 3 nap, 5 év után 15 nap, 8 év után már 20 nap jár. A 10 éves munkaviszony után már 25 nap, 15 év után 30 nap, 18 év után 40 és 60 nap a felmondási idő 2016-ban ha munkaviszonyunk 20 év. A plusz időszakok csak akkor érvényesek, ha a munkáltató mond fel. Munkavállaló felmondása esetén a felmondási idő minden esetben 30 nap. Kollektív szerződés megléte esetén a 2016-os felmondási idő, akár 3-6 hónap is lehet.Azon időszakokat, mikor a munkavállaló nem részesült illetményben, nem kell figyelembe venni. Kivételek a szülési szabadság, táppénz, fizetés nélküli gyermek ápolás, önkéntes sorkatonai szolgálat. A 2016-ban felmondási idő azoknak is jár, akik határozatlan idővel kötnek szerződést.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***