BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Felmondási idő 2017 - mennyi szabadság jár?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felmondási idő 2017 - mennyi szabadság jár?


A felmondási idő 2017-ben hogyan változik? Kinek éri meg majd inkább? A munkáltató vagy a munkavállaló nyer vele többet? Cikkünkből kiderül!
A felmondási időt 2017-ben is a munka törvénykönyve szabályozza. A törvény a munkavállalót erősíti, így a felmondási idő napja 2017-ben az a nap, mikor a munkavállaló ezt közli a munkáltatóval. Ez a nap természetesen változhat, de csak a munkavállaló engedélyével. Ellenben ha a munkáltató mond fel, akkor ez a körülményektől függően akár változhat is. Ilyen helyzet, ha a munkavállaló beteg, gyermeke gondozás alatt van, vagy fizetés nélküli szabadságot vett ki.

A felmondási idő 2017-ben is a megszokott 30 nap és annak függvényében változhat, hogy a munkáltató a munkavállalót milyen régen alkalmazza. A 30 napon túli felmondással járó idő a következőképpen jár. 3 nap három év után, 15 nap 5 év után, 20 nap 8 év után, 25 nap 10 év után, 30 nap 15 év után, 40 nap 18 év után, és ha 20 éve dolgozunk egy helyen, akkor 60 nap a felmondási idő. A plusz napok csak akkor "járnak" ha a munkáltató mond fel. Ha a munkavállaló mond fel, akkor a felmondási idő 30 nap marad. Kollektív szerződés esetén 2017-ben a felmondási idő akár 3-6 hónap is lehet.Az illetményben nem részesült napokat, mikor a munkavállaló nem dolgozott, nem kell figyelembe venni. Kivétel a táppénz, önkéntes sorkatonai szolgálat, szülési szabadság, fizetés nélküli gyermek ápolás. 2017-ben mindazoknak is jár a felmondási idő, akik határozatlan idővel kötnek szerződést.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***