BloGoLod Főoldal ►► Gépjármű ►► Gépjármű adásvételi szerződés 2015-ben - mit kell tartalmaznia?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gépjármű adásvételi szerződés 2015-ben - mit kell tartalmaznia?

 

A gépjármű adásvételi szerződés 2015 –ben is az egyik legtöbbet használt okirat lesz. Ez következik abból is, hogy Magyarországon a gépjármű állomány meghaladja a 3 milliót.

Sokan cserélik le öreg autójukat, és vásárolnak fiatalabbat, vagy újat, sokan rákényszerülnek az eladásra anyagi nehézségek, illetve törlesztési gondok miatt, és még lehetne folytatni az okokat, amelyek egy autó eladásához vezethetnek. Alapesetben, még a legolcsóbb autóknál is komoly értékről van szó, ezért nem mindegy, hogy mennyire veszi az ember komolyan egy adásvétel lebonyolítását. Magának a folyamatnak a legfontosabb eleme, maga az adásvételi szerződés, ezért nem árt megtudni, hogy hogyan is néz ki egy gépjármű adásvételi szerződés 2015 –ben.Arra nagyon figyelni kell, hogy minden olyan adat, amelyet a hatályos törvény előír az adásvételi szerződéssel kapcsolatban, azt tartalmazza az általunk készített, vagy felhasznált szerződés. Ellenkező esetben az okmányiroda visszadobja a szerződést, és jogosan megtagadhatja a gépjármű átírását. Melyek is azok a tartalmi elemek, amelyeknek feltétlenül szerepelnie kell a gépjármű adásvételi szerződésben? Kötelezően fel kell tüntetni a szerződésben, hogy az adásvétel visszterhes, vagy ingyenes. Természetesen ingyenes átruházás esetén nem adásvételi szerződéssel kell igazolni a tulajdonosváltás jogcímét, hanem az átruházás módjától függően egyéb okirattal, például ajándékozási szerződéssel. Nagyon fontos továbbá, hogy a gépjármű adatai pontosan szerepeljenek a szerződésben. Így fel kell tüntetni az alvázszámot, motorszámot, a jármű fajtáját, gyártmányát, típusát, a forgalmi rendszámot, a forgalmi engedély számát, gyártási évét, a jármű színét, a hengerűrtartalmát, a törzskönyv számát, és ami nagyon fontos, a km óra állását.

Következő kötelező elem az eladó, és a vevő személyes adatainak a megadása. Tartalmaznia kell az teljes nevet, leánykori nevet, édesanya nevét, születési helyet, időt, személyi igazolvány számát, az állandó lakcímet, és ami újdonság, az állampolgárságot. Következő elem a felek nyilatkozatai, amelyek az eladónál arra vonatkoznak, hogy a gépjármű, az ő kizárólagos tulajdonát képezi, és nincs rejtett hibája az autónak, illetve az autó állapotáról reális tájékoztatást adott. A vevő részéről, hogy az információkat megkapta, és azokat tudomásul vette.2015-ben a szerződésben szerepelnie kell az autó vételárának számmal, és betűvel, illetve a fizetéssel kapcsolatos megegyeznek, például a fizetés módjának, és határidejének. Következő elemnél nagyon figyeljünk oda, ugyanis nagyon fontos, hogy a gépkocsi átadásának a dátuma percre pontosan fel legyen tüntetve. Szintén szerepeltetni kell, hogy a mind a két fél vállalja, hogy eleget tesz a törvény által előírt bejelentési kötelezettségének. Továbbá az autó papírjainak az átadásának a dátuma, lehetőleg percre pontosan. Végül az aláírások, aláírás helye, dátuma, és két tanú aláírása, nevük, személyi igazolvány számuk, és lakcímük feltüntetésével.             

 


Tovabbi hasznos cikkek:
Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***