BloGoLod Főoldal ►► Gépjármű ►► Gépjármű átírás illeték 2014/2015 - összege, mértéke változik?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gépjármű átírás illeték 2014/2015 - összege, mértéke változik?


Sokakat fog érinteni a gépjármű átírás illeték 2014/2015 –ös alakulása, ugyanis éves szinten várhatóan több százezer gépjármű cserél gazdát valamilyen formában.

Az értékesítések magas számának több oka is van. Sokan azért vesznek új autót, mert megengedhetik maguknak, míg mások azért, mert kénytelek összébb húzni a nadrágszíjat, és a nagy autót lecserélni kisebbre, vagy akár egy ideig autó nélkül élni. Köztudott ugyanis, hogy egy autó fenntartása nem kis részét teszi ki a havi kiadásoknak.Elég, ha megemlítjük a szervizelést, a vizsgáztatást, a biztosításokat, és természetesen az üzemanyag árakat. Azonban kiadásod sajnos nem csak a fenntartás folyamán jelentkeznek, hanem, már a vásárlás időpontjában is, és itt elsősorban nem a vételár kifizetésére gondolunk, hanem a gépjárművásárlással együtt járó adminisztratív kiadásokra. Ezek között találhatjuk a gépjármű átírási illetéket is. Tekintsük át röviden, hogy a gépjármű átírás illeték 2014/2015 –ben mekkora terhet jelent egy autóvásárlás esetében.Gépjárművásárlás esetén a kiadások többrétűek, és ezek között a legnagyobb költséget a visszterhes vagyonátruházási illeték, vagy átírási illeték jelenti. Éppen azért, mert viszonylag nagy összegről beszélünk, érdemes átgondolni a vásárlás előtt, hogy egy adott autó megvásárlása milyen kiadásokat is fog jelenteni közvetlenül az ügylet után, illetve a jövőben, így érdemes számba venni az illeték mértékét is. Az átírási illeték mértékét nagymértékben befolyásolja a gépjármű motorjának a hengerűrtartalma, és az autó kora. Jól áttekinthetően megfigyelhető ez a lenti táblázatban, amely segítségével pontosan meg tudjuk állapítani a megvásárolni szándékolt autó várható átírási illetékének a nagyságát.
Az átírási illeték
befizetéséhez csekket az okmányirodában lehet beszerezni, melyet a legközelebbi postán befizetve, kezdetét veheti az átírási procedúra. Amíg a csekk nincs befizetve, illetve bemutatva az okmányirodában, addig a gépjármű átírása nem kezdődik el. Fontos tehát, hogy autóvásárlásnál úgy kalkuláljunk, hogy a pénzünk ne csak a gépkocsi vételárára legyen elég, hanem az átíráshoz szükséges kiadások fedezésére is elegendő összeg maradjon, mert, amíg nem tudjuk az átírást elvégeztetni, addig nem vehetünk részt az új szerzeményünkkel a közúti forgalomban. Azt se feledjük, hogy az átírásra a törvény 15 napot ad.   

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***