BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Hitelfelvétel 2015-ben - a JTM és HFM szabályozása
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hitelfelvétel 2015-ben - a JTM és HFM szabályozása


Hogyan alakul a hitelfelvétel 2015-ben? 2015. január elsejével a Magyar Nemzeti Bank új szabályozást vezet be a hitelfelvételekhez kapcsolódóan, melyet minden új hitelfelvételkor alkalmazni kell. 

A cél a lakossági eladósodás és a nagyarányú devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása. Ezért a Magyar Nemzeti Bank adósságfék-szabályozást vezet be . A hitelfelvételek 2015-ös alapjait a JTM és HFM szabályozás képezi.  1. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató): az ügyfelek rendszeres, igazolható, legális, nettó jövedelmének arányában írja elő az új hitel felvételekor a vállalható legnagyobb törlesztőrészletet - mérsékelendő az ügyfelek eladósodását.
  2. A HFM (hitelfedezeti mutató): a hitelezés során nyújtott fedezetek értékének arányában adja meg a felvehető hitel legnagyobb összegét (pl.: lakás értékéhez viszonyítva).


A JTM és HFM szabályozás előírja, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden 200 000 Ft-ot meghaladó hitel felvétel esetén meg kell vizsgálni, legyen az fogyasztási -, jelzálog- vagy gépjárműhitel. Minden hitelfelvétel 2015-ben a mutatók figyelembe vételével történik, melynek során az új hitel terheit és az ügyfél fennálló hiteleihez tartozó törlesztéseinek terhét is vizsgálják. A rendelkezésre álló jövedelemszámítása az igazolt, legális, nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) alapján történik. Fontos, hogy a felvett új forinthitelek esetén a JTM nem haladhatja meg az 50 százalékot, 400 ezer forint nettó jövedelem felett a 60 százalékot. Több adóstárs esetén mind a bevételeket, mind a adósságterheket  összevontan kell kezelni.

Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre a JTM korlátok szigorúbban kerültek előírásra. A jegybanki rendelet euróban 25 százalékos, devizában 10 százalékos korlátot ír elő. Magas jövedelmű ügyfelek esetén 30 százalék és 15 százalék a korlátozás aránya.  A HFM szabályozás a forinthiteleknél (ingatlanfedezetű hitelek esetében) a fedezet értékének maximum 80 százalékát, gépjárműhitelek esetében pedig maximum 75 százalékát teheti ki a felvehető hitelösszegnek. Devizahitelek esetében az ingatlanfedezetű hiteleknél 10 százalékkal-, gépjármű hitelek esetében 15 százalékkal mérséklődnek a jelenleg (2014 év végéig) érvényben lévő terhelési korlátok.A jövedelem igazolásánál fontos, hogy munkaviszony esetén legalább három hónap eltöltése után az adott munkahelyen kiadott munkahelyi jövedelem igazolással vagy banki számla kivonattal történhet. (Határozott idejű a munkaviszonyesetén vizsgálják, hogy meddig érvényes a szerződés) Készpénzes bérfizetés esetén NAV jövedelemigazolással lehet igazolni a jövedelmet. Vállalkozásoknál legalább egy teljes lezárt pénzügyi évvel kell rendelkezni, és nem lehet kifizetetlen NAV tartozás. Ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet NAV igazolással lehet beszámíttatni.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***