BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Hogyan működik a végtörlesztő hitel kiváltása? Utánajártunk
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hogyan működik a végtörlesztő hitel kiváltása? Utánajártunk

 

A végtörlesztő hitel kiváltása sok embert érint, ugyanis sokan voltak azok, akik kifizették a deviza alapú hitelüket, de ehhez forint alapú hitel felvételére kényszer szülte.

A kedvezményes végtörlesztéssel való élés 2011-ben volt lehetséges. természetesen a jobb anyagi körülmények között élők készpénzben kifizették a tartozást, így ők jártak a legjobban. Jellemzően a forint hitelek, amelyeket erre a célra ajánlottak a bankok, 11-14 % THM között voltak beárazva, ami a deviza alapú hitelek THM tartalmához képest nagyon drága, ezért- köszönhetően a folyamatosan eső jegybanki alapkamatnak-, 2014-ben érdemesebb lecserélni a régi forint hitelt, kedvezőbb kondíciójú hitelre. Mit lehet tudni a végtörlesztő hitel kiváltás menetéről?Kezdjük egy példával.
Amennyiben valaki 2011 végén felvett 7 millió Ft-ot, mondjuk 17 év futamidőre, az akkori THM mellett 80-85 ezer Ft közötti havi törlesztőrészletre számíthatott. Ezt akárhogyan nézzük nem kevés, és azok számára, akik éltek, illetve élhettek a lehetőséggel, nem kis terhet jelent. Az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően azonban 2014-ben a lakáscélú forint hitelek THM szintje 6-8 % között mozog, ami a fenti példánál maradva, azonnal havi 30.000 Ft-ot is elérő összegű megtakarítást fog eredményezni. A bankok érdeke is az, hogy minél több fizető ügyfelük legyen, és minél kevesebben legyenek olyanok, akik nem tudják a törlesztést folytatni, ezért ők is keresik a megoldásokat, így kedvező kamatozású ingatlan hitelek formájában is.

Természetesen arra számolni kell, hogy költségei lesznek a hitelkiváltásnak, de azoknak a mértéke, jellemzően eltörpül ahhoz képest, hogy a megtakarítási oldalon mekkora összeg marad az adós zsebében. A költségeket a bankok honlapjain pontosan, naprakészen meg lehet tekinteni, így lehetőségünk van a legkedvezőbb konstrukció kiválasztására. A költségek között találhatjuk a folyósítási díjat, az értékbecslés költségét, a közjegyző díját, stb. Természetesen a bankok aktuális akció keretében gyakran átvállalnak egyes díjakat, ezért fontos, hogy tájékozódjunk.Jellemzően az újabb forint lakáshitelek kamata kiszámíthatóbb, mint régen, ugyanis szigorúbb a törvényi szabályozása az árképzésnek, és a bankok egyoldalú módosításainak is gátat vet a törvény. A kamat a BUBOR-hoz van kötve, amelynek a mozgása, mértéke publikus, bárki számára leellenőrizhető. A bankok a BUBOR felhasználásával állapítják meg a forint lakáshitel kamatát, ugyanis erre teszi rá a kamatfelárat, amelynek a mértéke függ az ügyfél adottságaitól is. Fontos előnye a forint alapú lakáshiteleknél, hogy az ügyfélnek van lehetősége választani kamatperiódust, amely időszak alatt a bank nem változtathatja meg a kamatot, amelyet a hitelér kért. Ez azért fontos, mert bár árfolyamkockázat nincs a forint hiteleknél, de azért kamatkockázat van. Érdemes tehát hosszabb kamatperiódust választani, mert általa kiszámíthatóbb lesz a törlesztés mértéke. Gondoljuk át a fentieket, és éljünk a hitelkiváltás lehetőségével.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***