BloGoLod Főoldal ►► Árak ►► Ismerje meg az ápolási díj 2014 es összegét és utalásának módját
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ismerje meg az ápolási díj 2014 es összegét és utalásának módját

 

Az ápolási díj 2014 egyike a legfontosabb pénzbeli támogatásoknak, amelyek megilletik az erre rászoruló családokat. Természetesen az igénylésnek szigorú feltételei vannak,

a visszaélések elkerülése miatt. Sajnos egyre nő azoknak a családoknak a száma, ahol jogosultak az ápolási díj igénybevételére. Nem lenne rá szükség, ha a magyar családok tömegei nem az elszegényedés útján járnának. Egy fejlett gazdaságú államban a GDP sokkal kisebb %-át kell felhasználni a szociális háló fenntartására. Ami Magyarországon történik az nem jó sem az államnak, sem az emberek.Mit is kell tudnunk az ápolási díj 2014 –es változásairól?

Az ápolási díjat az után a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos 18. életévét még be nem töltött személy után lehet igényelni, aki önmaga ápolására képtelen, aki állandó, és tartós felügyeletre szorul. Az igénylésre csak hozzátartozó jogosult. Hozzátartozónak számít ebben az esetben, a házastárs, az egyeneságbeli rokon, a bejegyzett élettárs, örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő. Az igénylést a járási hivatal bírálja el, illetve méltányossági jogkörben a helyi önkormányzat képviselő testülete. Az igényléshez mellékelni kell a házi orvos igazolását, hogy az ápolt súlyosan fogyatékos, illetve tartósan beteg, és mint ilyen állandó és tartós gondozásra szorul.


 
Jó hír, hogy az ápolási díj összege emelkedett 2014-ben, illetve már 4 kategóriában lehet igényelni a támogatást. Az alapdíj az nem változott, az 2014-ben is 29.500 Ft. A méltányossági jogkörben igényelt ápolási díj az után az ápolt személy után vehető igénybe, aki betöltötte a 18. életévét, és önmaga ellátására szintén nem képes. Ebben az esetben azonban az alapdíj 80 %-a jár csak, ami szemszerűen 23.600 Ft. Innentől jön a változás. A fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy után az eddigi 130 % helyett, az alapellátás 150 %-a vehető igénybe, forintosítva 44.250 Ft. Teljesen új kategória a kiemelt ápolási díj, amely az alapdíj 180 %-a, azaz, 53.100 Ft. A fenti összegek bruttó összegek, amelyekből le kell vonni a 10 % nyugdíjjárulékot.
 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***