BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Jár Önnek adójóváírás 2015 során? Most mindenre fény derül
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jár Önnek adójóváírás 2015 során? Most mindenre fény derül


Az adójóváírás 2015 –ben nagyon sok adózónak lesz lehetőség az adója egy részének visszaszerzésére. Az elmúlt évek gazdasági hanyatlása, a

munkanélküliség gyors emelkedése a magyar családok elszegényedéséhez vezettek. A kieső jövedelem miatt keletkezett lyukat, a különféle ellátások, segélyek részben betömték, de azok is csak ideiglenes megoldást jelentettek, és jelentenek most is. Az adójóváírás azonban a munkájukat elvesztett polgároknak nem jelent segítséget, ugyanis ahhoz, hogy igénybe vehessék, annak alapfeltétele, hogy jövedelemmel rendelkezzenek, amely után adót fizetnek. Ennek ellenére az adójóváírás 2015 folyamán is sokaknak jelent bevétel növekedést, és így segítséget a napi megélhetés biztosításában.Sajnos azzal a rossz hírrel kezdenünk, hogy az adójóváírás, amely a szuperbruttósítás következményeinek ellensúlyozására vezetett be a kormány, amelynek a maximális összege havi 12.500 Ft volt, megszüntetésre került 2013-tól. Azonban, ez nem jelenti azt, hogy más formában ne lehetne az adó egy részét jóváíratni. Milyen esetekben, illetve mekkora összegeket lehet jóváíratni az adónkból 2015-ben? Összefoglaljuk röviden.     
Az eddig is köztudott volt, hogy a Nyugdíj Előtakarékossági Számlák, és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások után adókedvezményt lehetett kapni, amely adójóváírás formájában történt. Ez azt jelenti, hogy az adójóváírás összegét nem kapta meg az ügyfél, hanem, évente jóváírásra került az előtakarékossági számláján, illetve a nyugdíj megtakarítási számláján. A NYESZ esetében, az adójóváírás mértéke az éves befizetés 20 %-a lehet, de maximum, évi 100.000 Ft, kivéve azt az esetet, ha a számlatulajdonos 2020 előtt megy nyugdíjba, ugyanis az ő esetükben évi 130.000 Ft adó írható jóvá. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések esetében, az éves szinten maximálisan jóváírható adó összege 150.000 Ft.
Újdonság még sokak számára, hogy már nem csak a fenti befizetések esetében vehető igénybe adójóváírás, hanem az olyan életbiztosítások megkötése után is, amelyeknél a teljesítést a biztosított halála, vagy a nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság megszerzése, vagy a biztosított 40 %-ot meghaladó egészség egészségkárosodása váltja ki.Ezeknél a életbiztosításoknál az igénybe vehető maximális éves adójóváírás nem haladhatja meg a 130.000 Ft-os összeget. Az adójóváírás 2015-ben is jelentős megtakarítást jelenthet azoknak, akik a fenti megtakarításokkal, számlákkal, vagy életbiztosításokkal rendelkeznek. A tapasztalat abba az irányba mutat, hogy a magyar embereknek is meg kell barátkozni az öngondoskodás gondolatával.    

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***