BloGoLod Főoldal ►► Adók ►► Járulékcsökkentés 2017/2018 - Mire számíthatunk?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Járulékcsökkentés 2017/2018 - Mire számíthatunk?


A járulékcsökkentés 2017/2018-ban a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak is megfelelő lesz? Milyen változások jönnek?


2017-ben indul a több éven át tartó járulékcsökkentő program, ami 2017, 2018-ban számos változással jár majd. A program a tervek szerint akár 2020-ig is eltarthat. A foglalkoztatók két számjegyű csökkentést várnak, de nagy valószínűséggel ezt évente csak néhány százalékponttal fogják mérsékelni. A tervek szerint a szociális adó jelenlegi 27%-os szintjét 2017/2018 át a 2020-ig terjedő időszakban 20 százalékra csökkentik.A járulékcsökkentést a kormányzat olyanformán szeretné megvalósítani, hogy ezt közben jelentős béremelés is kövesse. A cél, hogy a munkáltatók az alacsonyabb járulékok miatti megtakarítást ne nyeljék be. Nem lesz egyszerű feladat ellenőrizni a járulékcsökkentés megfelelő alkalmazását. Egy piacgazdaságban a járulékkommandó ötlete nem lehet cél.

A gazdaságélénkítés egyik fontos lépése lesz még a hazai tőzsde támogatása. A kis és közepes vállalkozások számára létrehoznak egy kockázati tőkealapot és a tartós befektetési számlák tulajdonosai újabb adókedvezményekben részesülhetnek. Jelenleg a TBSZ tulajoknak 10% adót kell fizetniük ha 3 évig befektetésüket megőrzik, és nulla százalékot, ha azt 5 évig megtartják. Elképzelhető, hogy ezt kedvezőbb módon változtatja meg a kormányzat.A járulékcsökkentés 2017/2018-ban időszerűvé vált, mert Magyarország a béreket terhelő adók alapján az uniós tagállamok közt a 4. helyen áll. Ennek természetesen ára van, mert 1 százalékponti csökkentés 54 milliárd forint költségvetési kieséssel jár. Ezt a kormányzatban dolgozók számának drasztikus csökkentésével lehet kompenzálni, amivel a krónikus munkaerőhiány is megoldódhat.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***