BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Kinek és mikor jár rokkantsági ellátás - meddig és hogyan Tippek ITT?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kinek és mikor jár rokkantsági ellátás - meddig és hogyan Tippek ITT?

 

Cikkünkben megtudhatja, hogy mikor jár a rokkantsági ellátás, kinek jár és hogyan és meddig. A gazdasági válság hatása nem csak a gazdaság területére hatott ki negatívan,

hanem a társadalomra is, ugyanis a munkanélküliség, az elszegényedés komoly feszültségeket eredményezett. A kormány is rákényszerült a megtakarítás jegyében arra, hogy csökkentse kiadásait, amely természetesen érintette a szociális ellátásokat is, és a különféle nyugdíjakat is. Ezek a lépésen a társadalom széles rétegeit érintették fájdalmasan, de a gazdasági kényszerűség erősebbnek bizonyult. Érintették a változások a rokkantsági ellátást is, ahol komoly átalakítás ment végbe. Nézzük meg egy rövid összefoglalás keretében, hogy kinek, mikor, hogyan és meddig jár a rokkantsági ellátás, illetve ismerkedjünk meg az előzményekkel is. A kormány nyugdíj reformja nem csak az öregségi nyugdíjat érintette, hanem többek között a rokkant ellátást is, azaz a rokkant nyugdíjakat. A rokkantnyugdíjazás hagyományos rendszere 2012. január 01-jével megszüntetésre kerül. Ettől az időtől kezdve nem lehet rokkant nyugdíjat igényelni, illetve az addig ebben az ellátásban részesülők jogosultságát is újra vizsgálták. A rokkant nyugdíjat két részre bontotta az új nyugdíjtörvény, rehabilitációs ellátásra, illetve rokkantsági ellátásra. Most pedig járjuk körül, hogy kinek, mikor, hogyan és meddig jár a rokkantsági ellátás.Kinek jár?

Kinek jár a rokkantsági ellátás? Alaphelyzetben azoknak a személyeknek jár, akiknek a komplex minősítés szerint legalább 60 %-os vagy annál alacsonyabb az egészségi állapota. Nem végez semmilyen kereső tevékenységet, és az ellátás igénylése előtti 5 naptári évben legalább 1095 nap biztosítási időszakkal rendelkezik, és nem utolsó sorban a Rehabilitációs Bizottság által elvégzett komplex minősítés alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval nem állítható helyre, illetve helyreállítható lenne, de a törvényben szabályozott egyéb megengedett okokból mégsem kerül javaslatra. Továbbá nem részesül semmilyen rendszeres pénzbeli ellátásban, tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, de 5 évre van a számára előírt öregségi nyugdíjkorhatártól, illetve azok a személyek, akik egészségi állapotuk alapján D, és E kategóriába tartoznak.

Mikor jár?

Mikor jár a rokkantsági járadék? Akkor, illetve abban az esetben, ha a fentiekben közölt előírásoknak megfelel, és az igénylést szabályosan benyújtotta a Fővárosi, megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervénél, és az pozitívan bírálta azt el.Hogyan jár?

Hogyan jár a rokkantsági ellátás? Az adatlapot a lakcím szerint illetékes kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervénél kell benyújtani. Az ellátás összege minimum az aktuális minimálbér 30 %-a, maximuma ugyanennek a 150 %-a.

Meddig jár?

Meddig jár a rokkantsági járadék? A jogosultság akkor szűnik meg, ha a jogosult kérte, ha amilyen másik pénzbeli ellátásban részesül, ha kereső tevékenységet folytat, és jövedelmének 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát, egészségi állapotában tartós javulás következik be, az értesítési kötelezettségének nem tesz eleget, illetve a felülvizsgálaton nem jelenik meg.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***