BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Kinek, mikor, hogyan és meddig jár a rehabilitációs ellátás
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kinek, mikor, hogyan és meddig jár a rehabilitációs ellátás

 

A nyugdíjakkal kapcsolatos változások valamilyen formában szinte minden embert érintenek, közvetlenül, vagy akár közvetve.

A gazdasági törvények, és a társadalmi változások nem csak hazánkban, hanem a világ számos országában kényszerítették arra a kormányokat, hogy nyugdíjreformot hajtsanak végre. Ez elsősorban szigorítást jelent, azaz nem lehet a jövőben annyi indokkal nyugdíjba vonulni. Természetesen az ellátások megmaradnak, de komoly változásokon esnek át. Ez történt a rokkant nyugdíjjal is, amely, mint nyugdíj 2012. január 01-jétől megszüntetésre került, helyette két új ellátási forma került bevezetésre. Az egyik a rehabilitációs ellátás, a másik a rokkantsági ellátás. Mit is tudhatunk a rehabilitációs ellátásról, azaz kinek, mikor, hogyan, és meddig jár a rehabilitációs ellátás.  Hogy, kinek jár a rehabilitációs ellátás az egy nagyon lényeges kérdés. Ehhez tudni kell, hogy a rokkantsági nyugdíj megszűnése után a megváltozott munkaképességű személyeknek, akik addig nyugdíj jellegű ellátásban részesültek, meg kellett jelenniük a Rehabilitációs Bizottság előtt, hogy egészségi állapotukat egy komplex minősítés keretei között megállapítsák, majd annak eredménye alapján rehabilitációs ellátásra, vagy rokkantsági ellátásra javasolják a jogosultakat. A rehabilitációs ellátásra azok a megváltozott képességű személyek jogosultak, akiknek az egészségi állapota 60 %-os, vagy annál kisebb, és a minősítés alapján foglalkoztathatósága rehabilitáció segítségével visszaállítható.

Arra a kérdésre, hogy mikor jár a rehabilitációs ellátás, a következő a válasz. Egyrészt akkor, ha a komplex minősítés alapján jogosult az igénylő a rehabilitációs ellátásra, és az igénylést elbíráló szerv pozitív döntést hoz. Másrészt, ha a pozitív elbírálás megtörtént, akkor a jogosultra vonatkozó kötelezettségeket az illető vállalja, és azokat meg is tartja. Harmadrészt, ha rendelkezik az igényléstől visszaszámított 5 évben legalább 1095 nap biztosított időszakkal, nem kap rendszeres pénzbeli ellátást, és nem folytat keresőtevékenységet.

Hogyan jár a rehabilitációs ellátás? Hasonlóan a rokkantsági ellátáshoz, egy formanyomtatványt kell kitölteni, és benyújtani a lakcím szerint illetékes kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervéhez, ahol az elbírálásra kerül. A rehabilitációs ellátás összege minimum az aktuális minimálbér 30 %-a, és maximum annak 50 %-a.


 
Meddig érvényes a rehabilitációs ellátás? Ez is fontos kérdés. Alaphelyzetben az ellátás folyósítása 3 évig tart. Ezen kívül megszüntethető a folyósítás a jogosult kérése alapján, olyan jövedelemszerző tevékenység folytatása esetén, amikor a jogosult egymást követő 3 hónapon keresztül a minimálbér 150 %-át meghaladó jövedelemre tesz szert. Továbbá, ha egészségi állapotában olyan fokú romlás következik be, amely a rehabilitációt lehetetlenné teszi, illetve az ellenkezője, ha az egészségi állapotában olyan fokú javulás áll be, amely nem teszi szükségessé a további folyósítást, azaz nem számít többé a jogosult megváltozott munkaképességűnek. Szintén az ellátás megszüntetéséhez vezet, ha a jogosult nem tesz eleget az értesítési kötelezettségének, vagy ha nem jelenik meg a kötelező felülvizsgálatokon, és nem hajlandó együttműködni.


Tovabbi hasznos cikkek:
Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***