BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Kinek, mikor, meddig, hogyan jár az emelt családi pótlék - gyors Ötlet
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kinek, mikor, meddig, hogyan jár az emelt családi pótlék - gyors Ötlet

 

Cikkünkből gyorsan megtudhatja, hogy kinek, mikor, meddig, hogyan jár az emelt családi pótlék. Nagy valószínűséggel sehol a világon nem könnyű az élet manapság, hiszen nincs olyan ország,

amely teljesen mentes lett volna a gazdasági válság hatásaitól. Természetesen vannak különbségek a nemzetek között, mert az eleve erősebb gazdasággal rendelkezők viszonylag gyorsan, és kisebb visszaeséssel lábaltak ki belőle. Ettől függetlenül minden országban a társadalom széles rétegének van szüksége arra az ellátórendszerre, amelyet az állam működtet. Minél szegényebb egy ország, és minél jobban ki van szolgáltatva a nemzetközi történéseknek, annál nagyobb az a réteg, amelynek a jövedelme nem elég ahhoz, hogy a gyermekeinek biztosítani tudja az egészséges fejlődéshez szükséges különféle javakat. A modern gazdasággal rendelkező országokban erre a helyzetre az volt, hogy csökkent a megkötött házasságok száma, ugyanakkor növekedett a válások száma is, és mindezekkel együtt csökkent a gyermekvállalási kedv, amely a népesség csökkenéséhez vezetett, illetve felborult a lakosság kor szerinti összetételének az egyensúlya. Ez azt jelenti, hogy a társadalom vészes elöregedésnek indult, ami azt jelenti, hogy a lakosság egyre nagyobb százalékát képezik a nyugdíjas korúak. A nagyszámú nyugdíjas járandóságának folyósítása egyre növekvő terhet jelent az államnak. Természetesen ez egy több évtizedes folyamat eredményeként következett be, és várhatóan a megoldás is, hasonlóan hosszú időt vesz majd igénybe. Ennek a problémának a megoldására a magyar kormány is számtalan lépést tett, melyek között az egyik a családi pótlék folyósítása a gyermekes családok számára. A családi pótlék egyik változata az emelt szintű családi pótlék. Azt, hogy kinek, mikor, hogyan és meddig jár az emelt családi pótlék, azt lentebb fogjuk megválaszolni.Kinek jár?

Kinek jár az emelt szintű családi pótlék? A jogosultak köre megegyezik a standard családi pótlékéval, azaz a szülő, a nevelőszülő, a szülő házastársa, a gyám, az örökbefogadó szülő, a hivatásos nevelőszülő, az a személy, akinél ideiglenes hatállyal került elhelyezésre a gyermek, a gyámügyi törvény alapján, a személy, aki már elindította az örökbefogadási eljárást, a gyermekotthon vezetője, és a szociális intézmény vezetője.

Mikor jár?

Mikor jár az emelt szintű családi pótlék?  Emelt szintű családi pótlékot az előzőleg felsorolt személyek tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékkal élő, illetve 1500 gramm súly alatt született újszülött után igényelhetnek. Az emelt szintű családi pótlék az alap családi pótlékhoz hasonlóan a gyermek születésétől lehet igénybe venni. Hogyan jár?

Hogyan jár az emelt szintű családi pótlék? A „Kérelem családi pótlék megállapítására" című nyomtatványt a Magyar Államkincstár lakóhely szerinti irodájában kell benyújtani, melyhez csatolni kell az „Igazolás tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről” című nyomtatványt, amelyet az orvos, szakorvos, illetve valamelyik egészségügyi intézmény állít ki. Az ellátás összege tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedülállóként nevelő személy esetében 25.900 Ft, illetve a 18. életévét betöltött tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy esetén 20.300,- Ft.  

Meddig jár?

Meddig jár az emelt szintű családi pótlék? Amennyiben állapotjavulás következik be, akkor a jogosultság megszűnését követő hónaptól a standard ellátás jár.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***