BloGoLod Főoldal ►► Közszolgáltatások ►► Közalkalmazottak szabadsága 2013-ban - lesz változás 2014-ben?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Közalkalmazottak szabadsága 2013-ban - lesz változás 2014-ben?


Közalkalmazottak szabadsága 2013 - A közalkalmazottak szabadságáról a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezik. A közalkalmazottak esetében a munkáltatói jogokat az állam gyakorolja.
A közalkalmazottak szabadsága 2013-ban 2 részből, alap- és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke is és a pótszabadság mértéke is függ a közalkalmazotti bértáblában elfoglalt helytől. Az ”A”, ”B”, ”C”, ”D”, fizetési osztályba sorolt dolgozók alapszabadsága 20 nap, míg a ”E”, ”F”, ”G”, ”I”, ”J” fizetési osztályba tartozók, illetve az 79/C. §-ban említett munkaköröknél az alapszabadsága 21 nap. A közalkalmazottak szabadságának másik része a pótszabadság, amelynek mértéke szintén függ a bértáblán elfoglalt helytől, ugyanis alap esetben annyi pótszabadság illeti meg a közalkalmazottat, ahányadik fizetési fokozatba tartozik. A vezető beosztású közalkalmazottakat 5 nap, míg a magasabb vezetői beosztásban dolgozókat 10 nap pótszabadság illeti meg. Azoknak a közalkalmazottaknak, akik nevelési, illetve egészségügyi szférában nevelési, oktatási területen dolgoznak, 25 nap pótszabadság jár. Ide tartoznak a bölcsődékben, óvodákban, csecsemőotthonokban, illetve az alsó-, közép- és felsőfokú oktatásban dolgozó közalkalmazottak. Fontos velük kapcsolatban tudni, hogy a 25 napból 15 napot a munkáltató oktatási, illetve nevelési munkára szükség esetén igénybe vehet. Ez pedagógusok esetében azt jelenti, hogy a 15 napot továbbképzések, az oktatási intézményben oktató, nevelő munkára lehet igénybe venni, illetve, ha a pedagógust megillető szabadságot szorgalmi időben kapta ki.

Fontos tudni, hogy a közalkalmazottakat az alapszabadságon kívül megillető pótszabadság egyszerre több jogcímen is megilleti. Több jogcímen járó pótszabadság esetén mindig a magasabb mértékűt veheti igénybe. Pótszabadság illeti meg a közalkalmazottakat a 16. életévüket be nem töltött gyermekek saját háztartásban való nevelése estén. Egy gyermeknél 2 munkanap, 2 gyermeknél 4 munkanap, 3 illetve annál több gyermek esetén pedig 7 munkanap pótszabadság illeti meg, ami további két nappal növekszik gyermekenként, amennyiben a gyermek fogyatékos.A szabadság hossza, illetve mértéke függ a naptári évben, munkában eltöltött időtől is. Munkában töltött időnek számít 2013, 2014-ben a szülési szabadság, a rendes szabadság, a munkavégzési kötelezettség alóli mentesség abban az esetben, ha arról munkaidő-beosztás rendelkezik, fizetés nélküli szabadság első hat hónapja, amennyiben azt gyermek gondozása okából vették ki, keresőképtelenség esetén, ha az nem haladja meg a 30 napot, illetve 3 hónapot meg nem haladó tényleges tartalékos sorkatonai szolgálatnál.

A munkáltatónak köteles úgy kiadni a szabadságot, hogy az összefüggően legalább 14 napot tartalmazzon. A munkáltatóval a szabadság kivételének kezdeti időpontja előtt 15 nappal tudatni kell az ebbéli szándékot. Szabadságot 2013 és 2014-ben már megváltani nem lehet. A munkáltató erősen indokolt esetben megváltoztathatja a már megegyezett szabadság kezdeti időpontját, illetve akár kérheti is annak megszakítását.


Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***