BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► Közalkalmazotti bértábla 2013 - a változás mértéke elhanyagolható
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Közalkalmazotti bértábla 2013 - a változás mértéke elhanyagolható


A közalkalmazottak bére 2008 óta nem változott, mert a kormányok folyamatosan változatlanul hagyták a közalkalmazotti bértáblát.
Sőt inkább beszélhetünk csökkenésről, bár ez a csökkenés a reálértékben érhető tetten, ugyanis a közalkalmazottak bére még az éves inflációk mértékével sem lett kiigazítva. Ráadásul elvesztették a 2008 előtt megszokott juttatásokat is, mint a 13. havi munkabér és az esetenkénti jutalom.

Egyedüli plusz juttatásként a cafetéria maradt meg, melynek adható maximális összege 2013-ban is 200.000 Ft, azonban ez is adóköteles, így ez sem számítható be teljes értékben. Ráadásul nem is kapja meg minden közalkalmazott, jellemzően Budapesten inkább megkapják, amíg vidéken vagy egyáltalán nem, vagy csak kisebb értékben. Az Unión belül a magyar közalkalmazottak a jövedelmük alapján, a sor végén kullognak, alig megelőzve azt a néhány kelet-európai államot, akik mögöttünk vannak. A közalkalmazotti bértábla 2013 évi vesztesei, kárvallottai közül elsősorban a pedagógusokat kell megemlíteni, akik a közalkalmazotti szektor legnagyobb, legegységesebb, és talán leginkább szem előtt lévő tömegét adják. Jövedelmük nagyságát befolyásoló tényezők között meg kell említeni a ledolgozott évek számát, illetve a pedagógusok végzettségét, szakosodását, és magának az oktatási intézménynek a minősítését. A ledolgozott évek számát a bértáblában a fizetési fokozatokban, míg a végzettséget, és a szakosodást a fizetési osztályokban találjuk besorolva. Ez a fajta besorolás azonban egyenlőtlenségeket, különbségeket okoz a pedagógusok jövedelme között.Legkevesebbet ma Magyarországon az általános iskolai tanítók keresnek, átlag bruttó 154.330 Ft-ot, a legtöbbet az 240.900 Ft-ot az egyetemi, és főiskolai oktatók. Változást várhatóan a 2013 szeptemberében életbe lépő pedagógus életpálya-modell hozhat, amely nem csak jövedelemnövekedést hozhat magával, hanem a bérek közötti egyenlőtlenségek is kisebbek lesznek, illetve megszűnnek.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***