BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Lakáshitel fedezet 2014 - családi ház, lakás, nyaraló és ikerház
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lakáshitel fedezet 2014 - családi ház, lakás, nyaraló és ikerház


A lakáshitel fedezet 2014-re meghatározó jelentőségű a jelenleg hatályos törvények alapján. A hitelek ezen típusánál a fedezet mindig ingatlan fedezet, és ezen ingatlan értéke határozza meg a hitel összegét.

A hitelt nyújtó bank dönti el mely típusait fogadja el fedezetként az ingatlanoknak.A lakáshitel fedezet fajtái:

- családi ház
- lakás
- nyaraló és hétvégi ház
- ikerház

A felsorolt ingatlan típusokat minden pénzintézet elfogadja ingatlan fedezetként. Léteznek azonban más ingatlan típusok is. A következőekben bemutatjuk milyen módon bírálódnak ezen ingatlanok lakáshitel fedezete esetén.

Egyes bankok telek ingatlant is elismerhetnek fedezetként, azonban a legtöbb helyen ez főleg telekvásárlási hiteleknél segíthet. Termőföld esetén mind bel- mind külterületi földről van szó értéküknek egyaránt meg kell haladnia a 4 millió forintot, kizárólag ezen érték felett számolhatunk ezzel az ingatlan típussal lakáshitel fedezetként. Számos pénzintézet elfogad üzleti jellegű ingatlanokat, legyen szó akár vendéglátóipari egységről, akár virágüzletről vagy cukrászdáról. Itt kivételt képeznek a szállodák, hostelek és a kempingek. Kiegészítő fedezetként önálló helyrajzi számmal rendelkező garázs szolgálhat, ha a hitelbiztosíték értéke eléri a 15 milló forintot.


Forgalmi érték és hitelbiztosítási érték

Az ingatlan forgalmi értékét minden esetben a pénzintézet által kijelölt értékbecslő határozza meg. A megállapított értéktő függ a hitelbiztosítási érték. Az értékbecslő felméri az ingatlan állapotát, elhelyezkedését, méretét és komfortfokozatát, majd ezek alapján következtet az ingatlan eladhatóságára, végső soron pedig az ingatlan értékére. A fővárosban és megyei székhelyeken a hitelbiztosítéki érték az ingatlan forgalmi értéke mínusz 10 %, egyéb településeken azonban ez 20-30 % is csökkentheti a hitelfedezeti értéket. Ez az érték egyfajta menekülési érték is, hiszen azt az értéket határozzák meg a levonásokkal, amellyel szükség esetén az ingatlan 90 napon belül mielőbb biztosan értékesíthető.Az értékbecslés ára

A legtöbb esetben néhány napig tart az értékbecslő munkája. Ezalatt a szakember célja, hogy minél részletesebben megismerje az ingatlan állapotát és egyéb tulajdonságait. Ritka, de egyes pénzintézeteknél akad rá példa, hogy a a tulajdonos által megbízott értékbecslő szakvéleményét is elfogadják. Jó ha tudjuk, hogy a magánszemélyek által megbízott értékbecslés mindig drágább, mint a bankok szakemberei által készített: míg utóbbi nagyjából 40.000 forintból megvan, előbbiért ennek a dupláját is könnyen elkérhetik tőlünk - az összeg 2014-ben lehet olcsóbb, de lehet drágább is.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***