BloGoLod Főoldal ►► Nyugdíj ►► Lesz nyugdíj emelés 2017-ben? Ha lesz, mekkora lesz?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lesz nyugdíj emelés 2017-ben? Ha lesz, mekkora lesz?

Nem sok jót ígér 2017-ben a kormány ami a nyugdíjakat illeti. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke megdöbbenésének adott hangot, mikor Varga Mihály a 2017-es nyugdíj emelésről tett bejelentést.

A Varga Mihály
vezette pénzügyminisztérium 2017-re 0,9 százalékos nyugdíjemelést irányzott előre. Ez infláció alatti emelkedés, ami az árak emelkedésénél dotálására vagy "támogatására" elégtelen. A nyugdíjak reál összegének megtartásához jóval nagyobb 2017-es emelésre lenne szükség, de ezt majd csak a választás évében kapjuk majd "meg".2017-ben a nyugellátás alapját képező havi átlagkereset 372.000 ft-nál több, akkor 372-421 ezer forint között az átlagkereset kilencven százalékát, 421 feletti keresetnél a 80%-át kell figyelembe venni. Az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 év szolgálati idő esetén az átlagkereset 53% lesz az ellátás összege. 

Az öregségi nyugdíj 2017-es legkisebb összege havonta 28.500Ft. A nyugdíjminimum azt biztosítja, hogy az öregségi teljes nyugdíj esetén a nyugellátás összege érje el ezt a minimumot. Akinek nincs meg a 20 éve, annak résznyugdíj jár, ( minimum 15 év szolgálati időt feltételez ) és ebben az esetben nincs nyugdíjminimum. Ennek az ellátásnak az összege nem kerül felemelésre a nyugdíj minimumhoz, utóbbit ugyanis a teljes nyugdíj garancia illeti meg.


 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***