BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Mennyi a diplomás minimálbér 2015 -ben? Most megtudhatja
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mennyi a diplomás minimálbér 2015 -ben? Most megtudhatja


Ismeretlen fogalom marad a diplomás minimálbér 2015 –ben is. Természetesen minimálbérek meghatározásra kerülnek Magyarországon is, de egyelőre diplomás minimálbérről még nem beszélhetünk.

Közismert, hogy hazánk az egyik legalacsonyabb minimálbérrel, és garantált bérminimummal rendelkezik Európában. Egyelőre olyan alacsonyak a jövedelmek, hogy nincs sok értelme diplomás minimálbért megállapítani, ugyanis sok munkáltató egyáltalán nem tudná azt kifizetni, aminek következtében a diplomások munkához jutása sok esetben csökkenne. Jelenleg van esélyük olyan munkakört is betölteni, amelyhez nem kell diploma, azonban, ha a diplomás minimálbér bevezetésre kerül, akkor a diploma miatt nem kaphatnak kisebb bért, mint amit a törvény megállapít. Van esély arra, hogy a diplomás minimálbér 2015 folyamán bevezetésre kerül? Megnéztük.

Mit is kell tudnunk általánosságban a minimálbérről? Azt, hogy a minimálbér az a törvény által előírt, legkisebb bér, amit a munkáltató köteles megadni annak a dolgozónak, akit teljes munkaidőben foglalkoztat. A minimálbér bevezetésére 1989-ben került sor, és első összeg nem volt több, mint 3.700 Ft. Természetesen a minimálbér összege is évről-évre emelkedett. Alaphelyzetben a minimálbér aktuális mértékérők a munkavállalók, a munkaadók, és a kormány képviselője, egyeztetési tárgyalás folyamán dönt. rendszerint minden évben emelkedett valamennyit. Jelenleg, azaz a 2015-ös évre vonatkozóan a minimálbér összege bruttó 105.000 Ft.

A másik „minimálbér”, a garantált bérminimum, amelyet azokban a munkakörökben való foglalkoztatás esetén kell megadnia a munkaadónak, amelyek elvégzéséhez minimum középfokú végzettség, szakmai végzettség szükséges. Arra azonban ügyelni kell, hogy a garantált bérminimum esetében a munkáltató nem a dolgozó végzettségét veszi figyelembe, hanem a munka elvégzéséhez szükséges követelményeket. Magyarán ha valaki érettségivel árkot ás, azért nem követelheti, hogy garantált bérminimumot fizessen a munkaadó, ugyanis a munkakört nem követeli meg a középfokú végzettséget, csak alapfokút. A garantált bérminimum összege 2015-ben 122.000 Ft lesz.

Végezetül rátérve még egyszer a diplomás minimálbérre, azt kell mondanunk, hogy bizonyos határok mentén ilyenről csak a közalkalmazottaknál, illetve a köztisztviselőknél beszélhetünk. A diplomások bérét jellemzően a munkáltató határozza meg több szempont figyelembe vétele mellett. Nyilván ez egy hiányosság, amelyet a kormánynak pótolnia kell, amennyiben emelni akarja a diplomák értékét. 
  


Tovabbi hasznos cikkek:
Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***