BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Mi az a megvizsgálási kötelezettség?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mi az a megvizsgálási kötelezettség?


Egyre többet rendelünk webshopból, de sokan nincsenek tisztában, hogy ha megvizsgálási kötelezettségünkről lemondunk, akkor a jogorvoslat mindenképpen nehezebbé válik.


Számos, borzalmasabbnál borzalmasabb történet kering arról, hogy a megrendelt termék csomagból hiányzott egy fontos alkatrész, vagy sérülten érkezett meg a kiszállított eszköz. Ez könnyedén áthidalható, ha élünk a megvizsgálási kötelezettségünkkel.Mit jelent ez a gyakorlatban?

Rendelésünket követően az adott webshop a kívánt árut átadja a futárnak, aki kiszállítja nekünk. Átvétel során élhetünk azzal a lehetőséggel amit a megvizsgálási kötelezettség ad. Ellenőrizzük, hogy a kicsomagolt árú sértetlen, tartozékai megvannak. Elképzelhető, hogy a megrendelt eszköz törött, csomagolása sérült. Ebben az esetben nem vagyunk kötelesek átvenni a csomagot élhetünk azzal a jogunkkal, hogy azt visszaküldjük a feladónak.

Számos szállítással foglalkozó vállalat nem tartja be az ehhez a jogunkhoz köthető iránymutatásokat. Az egyik legnagyobb kifejezetten felhívta kollégái figyelmét arra, hogy ne várják meg ezt a folyamatot és az árú kifizetése, aláírása után minél gyorsabban hagyják el a helyszínt. Telefonos érdeklődésünkre az eljárást elismerték és szabályzatukra hívták fel a figyelmet, amiben nem adnak arra lehetőséget, hogy a csomagot megfelelő módon megvizsgáljuk.Mi történik, ha nem élünk a megvizsgálási kötelezettséggel és az eszköz doboza, vagy maga az eszköz sérült?

A bizonyítás nagyon nehézkes. A szállító a webshopra mutogat, a webshop a szállítóra. 99%, hogy nem ismerik el, hogy hibáztak és a végén a megrendelőre hárítják az egészet. Károsultként az ilyen esetekben csak a pereskedés marad, ami sajnos nem egy-két hónap és a végeredménye is kétséges.  

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***